Mit szólna hozzá, ha most megmutatnék egy nagyon egyszerű receptet, melynek segítségével könnyen készíthet valami igazán finomat! Minden bizonnyal a rövidke cikk elolvasása után késztetést fog érezni arra, hogy elkészítse kedves családjának ezt a finomságot! Íme a recept:
1. változat hozzávalói:
7 tojás
21 dkg cukor
14 dkg grízes liszt
1 késhegy szódabikarbóna
½ citrom leve
2. változat hozzávalói:
5 tojás
10 dkg cukor
20 dkg grízes liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 reszelt citromhéj
1. Mindent előre kimérek.
2. A tepsit újságpapírral kibélelem, kis sarkot csinálok gombostű segítségével.
3. A tojások habját keményre verem.
4. Amikor már kemény, lassanként adagolom hozzá a cukrot és egyenként a tojások sárgáját és a citromlevet (reszelt citromhéjat). Óvatosan, hogy habos maradjon.
5. A szódaporral (sütőporral) elkevert lisztet tésztaszűrőből magasról szórom és „belevágom” a habba, már nem keverem!
6. A kész masszát belesimítom az újságpapírral kibélelt tepsibe.
7. A sütőt előmelegítem kb. 15 percig, de amikor beleteszem a tésztát 200 fokra csökkentem a hőmérsékletet. Kb. 10 percig nem nyitom ki a sütőt, mert akkor a tészta visszaesik. 10 perc után 175 fokra csökkentem a hőmérsékletet, és még kb. 10 percig sütöm.
8. A kész piskótát tiszta konyharuhára borítom, az újságpapírt lehúzom róla egy kis réteg tésztával
együtt, de így a tészta nem ég meg. Majd a konyharuhával együtt feltekerjük, 3x 4x ismételve, hogy ne törjön a piskóta, majd feltekerve hagyjuk kihűlni.
9. Ezután kitekerjük és megkenhetjük lekvárral vagy krémmel ízlés szerint.
10. Krém készítése:
15 dkg vajat vagy margarint magában habosra keverek, hozzáadok 10 dkg porcukrot és tovább keverem, majd hozzáadok 1 tojást és azzal is jól elkeverem. Fontos, hogy a hozzávalók egyforma hőmérsékletűek legyenek, mert túrós lesz a krém és nagyon nehezen fog összeállni. Kakaóporral, citrommal vagy vaníliával ízesítem, de ízesíthetem, málnával vagy eperrel is. Ha málnaszörppel ízesítjük: akkor 15 dkg vajat 2 tojás sárgájával és 1 dl málnaszörppel habosra keverünk.