Népszerű zsályafajok a világ minden részséről

A zsálya meglehetősen nagy növénynemzetség, amely magában foglalja az egynyári, évelő növényeket, sőt a cserjéket is. A nemzetségben több mint 1000 faj található, amelyek közül sok a közönséges faj a „zsálya” nevet viseli, és több tucat közönséges kerti növényt foglal magába.

A zsálya nemzetség illeszkedik a menta (Lamiaceae) növénycsaládba, és kiszámíthatóan sok ilyen faj erős, kellemes illattal rendelkezik, vonzóvá téve őket a méhek, a pillangók és a kolibri számára. Míg a legtöbb zsálya faj technikailag évelő, a legnépszerűbbek közül néhányat inkább egynyári növényként ültetnek el a hidegebb régiókban. A zsálya növények többsége hosszú virágzási periódusukról ismertek, amely néha késő tavasztól egészen őszig terjedhet. Ha más nem, ezek a növények garantáltan megbízható színt visznek be a kertbe. Az ismert növény, a skarlátvörös zsálya, más néven egyszerűen vörös zsálya, technikailag trópusi évelő, de gyakrabban egyéves növényként termesztik. A faj fényes skarlátvörös virágokkal rendelkezik, de vannak olyan fajták is, amelyek fehér, rózsaszín, levendula, bordó és narancs virágot kínálnak. Ezek a növények júniustól egészen a fagyig virágoznak. A skarlátvörös zsályát olyan gyakran használják, hogy sokan unalmasnak tartják, de ha egy napfényes tájba egy vörös színt kell adnia, kevés növény múlja felül ezt.

A lisztzsálya különféle kék, lila és levendula fajtákban kapható, beleértve a népszerű Victoria Blue és az Evolution fajtákat is. Az előbbinek valóban kék virágai vannak, ami kissé szokatlan és ezért nagyon kívánatos. A lisztzsályának még hosszabb virágzási ideje van, mint a skarlátvörös zsályának, májustól fagyig virágzik. A texasi zsálya egy másik vörös virágú zsálya, de vannak olyan fajtái is, amelyek rózsaszínű és korall virágúak. A Summer Jewel Pink, az egyik legszebb zsálya, egy kisebb növény (20 hüvelyk), amely késő tavasztól kora őszig szép, de bőséges virágokkal virágzik.

Vélemény, hozzászólás?