Tévesen bár, de nagyon sokan azt gondolják, hogy a zabkása egy íztelen étel, amit csak az önmagukat sanyargató fogyókúrázók vesznek magukhoz. Ezzel szemben egy nagyon is sokszínű, és ízletes táplálékról van szó, amelyet számtalan módon el lehet készíteni, így elkerülve azt, hogy unalmassá váljon a mindennapi étkezés. A zabkása egy kiegyensúlyozott diétás étrend kiegészítője lehet, sőt megannyi pozitív hatása van az egészségünkre tekintve is.
A zabkása kifejezetten magas rosttartalmának köszönhetően felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét. Mindössze pár napos fogyasztása után érezhető jótékony hatása. A zabról tudni kell, hogy a gyomorban megduzzad, ezáltal pedig teltségérzetet okoz. A rostok ugyanakkor felszívják a zsírokat, emellett elősegítik a táplálékok előrejutását az emésztőrendszerben. Nagyszerű fogyasztó hatása abban rejlik, hogy hatékonyan elősegíti az emésztést, eltelíti a gyomrot, avagy sokáig biztosítja a jóleső teltség érzetet.
A zabkása egészségre gyakorolt jótékony hatása a rengeteg vitamin, vas és rost tartalmának köszönhető. Rendszeres fogyasztása vérszegénység esetén is javasolt, de ezen kívül szabályozza a vérnyomást, és még koleszterincsökkentő hatása is van. A vércukorszintet ugyancsak egyensúlyban tudja tartani, sőt fahéjjal fűszerezve még tovább fokozható előnye.
Zabkása-diéta során a legjobb, ha azonnal zabkásával indítjuk a napot. A reggeli és a vacsora elkészítéséhez fél csésze zabpehely, és fél csésze tej szükséges, ezen kívül valamilyen természetes édesítőszer és tetszőleges gyümölcs, de jöhetnek az olajos magvak, vagy a kakaópor is. Az őszi-téli időszakban a fahéjas-almás zabkása a legjobb választás. Ebédre már nem muszáj zabkását enni, de arra figyeljünk, hogy egészséges ételeket válasszunk.