Mit tegyen, ha ezüstös pikkelyke jelenik meg az otthonában?

Kissé költői nevük ellenére az ezüstös pikkelyke igazi kellemetlenséget okozhat. Kicsi, szárnyatlan hatlábú rovar, körülbelül 3/4 hüvelyk hosszú. Szilárd ezüstszürke színük fémesnek tűnik, mozgásuk pedig kissé halszerű. Az ezüstös pikkelykét (Lespisma sacchrina) néha sörtefarkoknak is nevezik, mivel a hátsó részükön három farokszerű inda található.

Annak ellenére, hogy kicsik és alapvetően ártalmatlanok az emberre, nagy számban jelentős károkat okozhatnak a textíliákban (beleértve a ruházatot, a szőnyegeket és a kárpitokat) és a puhább építőanyagokban is. A vintage ruházat és az antik szőnyegek különösen sebezhetőnek bizonyulhatnak, mivel általában természetes szálakból, például gyapjúból, selyemből vagy pamutból készülnek. Ahogy a lepkék megeszik a gyapjúruhát, az ezüstös pikelyke is előszeretettel rágcsálja a régi kasmír pulóvereit és bársonykabátjait. A régi könyvek vagy papírdokumentumok is megsemmisülhetnek; ezek az állatok megeszik a ragasztót a régebbi könyvekben. Háztartási ragasztót és bizonyos festékfajtákat is esznek. Egyes esetekben az ezüst pikkelyke jelenléte fokozhatja az otthon más allergénjeivel szembeni érzékenységet. Néhány rovar képes fenntartani a jó rovaregyensúlyt otthon, mivel ragadozó bogarakat eszik, beleértve a pókokat is. Az is köztudott, hogy megeszik saját halott és sérült testvéreiket. De ha hagyja hamarosan rájöhet, hogy invázióval áll szemben.

Ha felfedezi, hogy van ezüstös pikkelykéje, készüljön fel arra, hogy lépéseket tegyen azok eltávolítására. Ha valaha is meg kellett küzdenie fejtetvekkel vagy bolhákkal otthonában, tudja, hogy sok szempontból fontos foglalkozni ezzel. Minden ruhát és ágyneműt alaposan ki kell mosni. Mossa samponnal a szőnyegeket vagy tisztítsa meg a terület szőnyegeit. Ha a samponozás nem praktikus, a kovaföld szórása és a porszívózás, majd a cédrusfa spray használata működhet. A kárpitozott bútorok porszívózása is jó ötlet, beleértve a párnák alatti részeket is.

Vélemény, hozzászólás?