Milyen a szecessziós építészet?

A szecesszió a 19. század végén és a 20. század elején a természeti világ ihlette esztétikai mozgalom, amely rendkívül kifejező stílusú építészetet, belsőépítészetet, bútorokat, dekorációt, üvegmunkát, ékszereket és vizuális művészeteket hozott létre.

A szecesszió széles körű befolyása az építészetre, a dizájnra és a vizuális művészetekre lehetővé teszi az úgynevezett teljes műalkotások létrehozását, ahol a szerkezet minden eleme az ablaktól az ajtófogantyúkig és a dekoratív virágzásig összehangolható, hogy magával ragadó legyen. A szecesszió („új művészet”) Belgiumban és Franciaországban jelent meg az 1890-es években, amely a 20. század fordulójától az 1. világháborúig folytatódott. Az 1900-as párizsi Universelle kiállításnak köszönhetően népszerűvé vált, a szecesszió elterjedt egész Európában és az Egyesült Államokban. A szecessziós dizájn mögött az volt a lendület, hogy szakítsunk a hagyományokkal, és fedezzük fel a vizuális kifejezés újabb, szabadabb formáit. A művészet és a kézművesség mozgalom befolyásolta. De ahol a kézműves tervezők igyekeztek megkerülni azokat a technológiákat, amelyek lehetővé tették a viktoriánus korszak tömeggyártását, a szecessziós tervezők és építészek az ipari kor technológiáit kihasználva magasan stilizált, művészi tulajdonságokkal rendelkező terveket valósítottak meg.

A szecessziós stílust a természeti világ ihlette, amelyet kanyargós, szobrászati, organikus formák, ívek, ívelt vonalak és érzéki díszítés jellemez. A gyakori motívumok közé tartoznak a levelek, virágok, szőlő, rovarok, állatok és más természeti elemek stilizált változatai. Az épületek belső és külső dekorációs elemei közé tartozik a bonyolult mozaikmunka, az ólom- és ívelt üveg, valamint a dekoratív kovácsoltvas. A szecessziós építészet egy nemzetközi stílus, amely Európára és az Egyesült Államokra koncentrálódik, és terjedése során különböző neveket és jellemzőket öltött.

Vélemény, hozzászólás?