Milyen a Saltbox ház?

Az új-angliai építészet klasszikus eleme, a Saltbox-stílusú házak először 1650 körül jelentek meg az Egyesült Államokban, így az amerikai gyarmati stílusú építészet legrégebbi példái közé tartoznak. Az építési stílus, az egyik oldalán meredek dőlésszögű aszimmetrikus tetővel, továbbra is népszerű választás volt a 17. és a 18. században.

Könnyű bájukkal és letisztult vonalaikkal a Saltbox otthonok időtlen megjelenésűek és tartós vonzerővel bírnak, amelyek segítenek megmagyarázni, miért terjedt el az amerikai gyarmati építészet az Egyesült Államokban, és a mai napig az egyik legnépszerűbb otthoni stílus. Az első Saltbox-házak 1650 körül jelentek meg Új-Angliában. Ezeket az egyszerű, tiszta vonalvezetésű struktúrákat a korai telepesek építtették helyi fa- és oszlop-gerenda építéssel, ami korlátozta az akkor drága anyag fémszegek iránti igényét. A fűtés biztosítása érdekében a központi kémény köré épített házakat gyakran tölgyfa deszkaburkolat borította, és aszimmetrikus tetőket építettek, amelyek a hátsó, konyhai kiegészítők fölé nyúltak, további helyet biztosítva a tágas tetők alatt.

A Saltbox-stílusú otthonok a 18. századig változtak. Sok történelmi Saltbox-ház ma is áll, és néhány történelmi példa nemzeti kincsnek számít. Míg a legeredetibb Saltbox-házak fából épültek, a massachusettsi West Springfield-ben található 1754-es Josiah-napi ház állítólag az Egyesült Államok legrégebbi téglából készült Saltbox-stílusú otthona. Ez a múzeum nyilvános, vezetett túrák számára nyitott. A Massachusettsi Történeti Bizottság nyilvántartásba vett nemzeti történeti helyszín. Az 1675 körül épült Hoxie House Museum Sandwichben, Massachusettsben a Saltbox stílusú otthon legrégebbi példája a Cape Cod-on. Eredetileg John Smith tiszteletes, Sandwich második miniszterének otthona volt, aki ott élt feleségével és 13 gyermekével, mára Abraham Hoxie nevű bálnavadász kapitány neve alapján ismert, aki az 1850-es években vásárolta meg.

Vélemény, hozzászólás?