Mikor van az őszi madárvándorlás?

Ha a legtöbbet szeretné kihozni az őszi madárvonulásból, tudnia kell, hogy az Ön területén mikor következik be a migráció csúcsa. Az északi féltekén az ősz szeptember elejétől október közepéig, november közepétől késő novemberig vagy december elejéig tart. A déli féltekén az ősz március közepétől május végéig vagy június elejéig tart. A madaraknak azonban nincs naptáruk.

Különböző tényezőkre támaszkodva határozzák meg, hogy mikor kezdődik az ősz, és hogy eljött-e a migráció ideje. Vigyázzon sok olyan nyomra, amely jelzi, hogy a madarak hamarosan vándorolnak. Számos tényező határozza meg, hogy ősszel mikor költöznek a madarak a tenyész területükről a telelőterületükre. Ide tartoznak a következők: A fényszintek és a nap teljes napi szöge az évszak változását jelzi. Ahogy a nappalok rövidülnek és a fényszögek egyre sekélyebbek lesznek, a madarak tudják, hogy itt az ideje a vándorlás megkezdésének. Hőmérséklet és éghajlat: A hűvösebb hőmérséklet az évszakok változásának másik jele. Bizonyos éghajlati viszonyok között az esős évszak kezdete egy másik tényező, amely befolyásolja a migráció időzítését. Táplálkozás: Mivel a nyári terményeket fogyasztják, és kevesebb élelmiszer áll rendelkezésre regionálisan, a madarak tudják, hogy ideje továbbmenni olyan területekre, ahol több erőforrás áll rendelkezésre.

A súlyos aszály éveiben, vagy amikor más tényezők csökkentik az élelmiszerforrásokat, a madarak a szokásosnál korábban vándorolhatnak. Utódok: A madarak addig nem vándorolnak, amíg utódaik nem érettek ahhoz, hogy gondoskodjanak magukról vagy megkezdjék első vándorlási útjukat. A késő nyáron költő madarak jellemzően később is vándorolnak. A madárfiókák érésével az őszi vándorlás ideje közeleg. Helyszín: A madarak elhelyezkedése drámaian befolyásolja az őszi vándorlás megkezdését.

Vélemény, hozzászólás?