Mikor, miért harap a hörcsög?

A hörcsög méltán közkedvelt kis házikedvenc. Kimondottan kedves, szelíd kis állat, ám minden élőlény, igyekszik megvédeni magát, ha veszélyt érez. Attól, hogy szándékunk nem veszélyes a hörcsögre, ő még érezheto magát bajban. De mitől is történhet meg, hogy megharap?

A hörcsög hatalmas metszőfogai hiába kicsik, attól még erősek, hegyesek. A hörcsög mentsége minderre, hogy legtöbb esetben a gazdi akaratlan hibájából származnak a harapások. A kis állat legtöbbször előre jelzi, hogy most épp fél, vagy megunta a szekatúrát, majd ha az őt bántó, megijesztő, zavaró tevékenység nem szűnik meg, végső elkeseredettségében odaharap. Ha odafigyelünk a kis hörcsögünkre, megláthatjuk a jeleket és tudjuk kezelni. Ha a hörcsög kezd méregbe jönni elkezdi jelezni, mégpedig úgy, hogy a hátára dobja magát, pofazacskóját felfújja, hogy nagyobbnak és félelmetesnek látszon, és/vagy különböző hangokat ad ki. Fújtatni, sipítozni szokott, csattogtatja a metszőfogait, előrenyújtja a lábát, ez a védekező pozíciója.  Ha ezeket észleljük, hagyjunk fel az aktuális tevékenységgel, mert hörcsögünk fél vagy kellemetlen számára a helyzet.

Mitől, mikor félhet a kis rágcsáló? Picike állat, vékony csontokkal, ezért néha fájdalmas lehet számára olyan is, amiről nem is gondolnánk. Ha jobban megszorítjuk, vagy megnyomjuk. A nőstényekre jellemző, hogy iszonyatos méregbe gurulnak, ha veszélyben érzik kicsinyeiket. Ilyenkor sokkal ingerlékenyebbek, kis túlzással élve még csak rájuk sem szabad nézni. Akkor is pánikba esik, ha akarat ellenére el akarjuk fogni. Fél az idegen hangoktól, hatásoktól és más állatoktól is. Álmából felébredve ösztönösen védekezőre fogják magukat. Ha ételszagot érez az ujjon, akkor is megharaphatja, de nem méregből.

Vélemény, hozzászólás?