Mikor kell abbahagyni a pázsit öntözését ősszel?

A nyár a pázsit öntözésének ideje, de ne gondolja, hogy ősszel leállíthatja a fű öntözését. Még azok sem, akik hűvösebb éghajlaton élnek. A fű optimális magasságig történő kaszálása, trágyázása és a levelek gereblyézése mellett a megfelelő öntözés az őszi pázsitápolás egyik kritikus szempontja.

Nem szabad teljesen leállítania a gyep öntözését ősszel, amíg a talaj meg nem fagy. A talaj befagyása után értelmetlen lenne öntözni a füvet, mert a fagyott talaj gátként működne, elzárva a víz útját a gyökerekhez. Ezért mondják, hogy az északi telek hideg hőmérséklete sivatagi körülményeket teremt. A növények túlélik a vízhiányt, ha nyugalmi állapotba kerülnek, alvásszerű állapotba, amelyben nincs szükség öntözésre. Ha a fű típusa hűvös évszaki fű, akkor az ősz fontos növekedési időszak a gyep számára. A fű az ősz jó részében folyamatosan növekszik, még akkor is, ha nem lát akkora növekedést a tetején. Ehelyett a növekedés nagy része a föld alatt, a gyökérzetben történik. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy szilárd alapot építsen a gyepéhez, és segítsen helyreállítani a nyáron bekövetkezett károkat.

Ne fossza meg az öntözéstől a gyepet ebben a kritikus időszakban. A füves gyökerek megfelelő vízellátása elengedhetetlen a megfelelő tápanyagfelvételhez a növekedési időszakokban. Ha a gyep nem szívja fel kellőképpen a tápanyagokat, akkor nem éri el az optimális egészséget, és előfordulhat, hogy nem éli túl a zord telet. Bármennyire is fontos, hogy ősszel öntözzük a gyepet, amíg a talaj be nem fagy, ugyanolyan fontos, hogy ne öntözzük túl. A túlöntözés károsíthatja a fű gyökérzetét, és a felesleges nedvesség veszélyeztetheti a pázsitot a gombás megbetegedésekkel szemben. Ha a területen ősszel elegendő csapadék esik (kb. 1 hüvelyk hetente), akkor lehet, hogy csak azokat a területeket kell öntöznie, ahol az új pázsitot csak most kezdték el ültetni.

Vélemény, hozzászólás?