Miért váltanak ki a szagok emlékeket?

Egy új Northwestern Medicine cikk elsőként azonosítja azt az idegi alapot, hogy az agyban a szagok miért ilyen erőteljesen idézik elő az emlékeket. A cikk egyedülálló kapcsolatot mutat be a hippocampus – az agy memóriahelye – és az emberek szaglóterületei között.

Ez az új kutatás azt sugallja, hogy a szaglás révén az agy memóriaterületeihez való kitüntetett hozzáférés kiváltságos. A tanulmány összehasonlítja az elsődleges érzékszervi területek – ideértve a vizuális, a hallási, az érintési és a szaglási – kapcsolatokat a hippocampus között. Úgy találta, hogy a szaglásnak van a legerősebb kapcsolata. Olyan, mint egy szupersztráda a szagtól a hipokampuszig. „Az evolúció során az emberek mélyen kibővítették a neokortexet, amely újraszervezte a memóriahálózatokhoz való hozzáférést” – mondta Christina Zelano vezető nyomozó, az Északnyugati Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának neurológiai adjunktusa. „A látás, a hallás és az érintés az agyban a neokortex terjeszkedése során átterjedt, és közvetlenül a közvetítő kérgen keresztül kapcsolódik a hippokampuszhoz. Adataink szerint a szaglás nem ment át ezen az útvonalon, hanem megtartotta közvetlen hozzáférését a hippokampuszhoz. ”

A cikket március 4-én tették közzé a Progress in Neurobiology folyóiratban. A COVID-19 járványos szagvesztés sürgetőbbé teszi a kutatásokat. A COVID-19-ben a szagvesztés járványossá vált, és minden eddiginél fontosabb megérteni, hogy a szagok milyen hatással vannak az agyunkra – emlékek, megismerés és még sok minden más esetében – jegyezte meg Zelano. „Sürgősen jobban meg kell érteni a szaglási rendszert annak érdekében, hogy jobban megértsük a COVID-dal kapcsolatos szagvesztés okát, diagnosztizálhassuk a veszteség súlyosságát és kidolgozhassuk a kezeléseket” – mondta a szerző, Guangyu Zhou, a Északnyugati.

Vélemény, hozzászólás?