Miből vegyünk biót és miből felesleges?

A huszonegyedik század talán legjellemzőbb vezényszava lett a bio, és manapság már hazánkban is óriási piaca van ezeknek a termékeknek. Persze valahol rendkívül szomorú dolog ez, tekintve, hogy évtizedekkel ezelőtt ez a szó még nem is nagyon létezett, legalábbis létjogosultsága nemigen volt.

Akkoriban még sokkal elterjedtebbek voltak a kiskertet, rengeteg mindent megtermeltek maguknak az emberek – mindezt természetesen ellenőrzött körülmények között – és aki a városban élt, azoknak is vagy volt rokona vidéken, ahonnan be lehetett szerezni az egészséges termékeket, vagy hanem, akkor a piacon vásároltak. Nem voltak még nagy áruházláncok, és nem volt jellemző a maihoz hasonló ipari termelés sem. Persze ennek ára volt: nem nagyon lehetett a tél közepén paradicsomot venni, ahogy a tavasz elején sem roskadoztak a polcok a málnától és a sárgabaracktól. A mai generáció már megszokta, hogy szinte mindig minden kapható – igaz ízében sokszor nem is hasonlít arra, amit épp eszünk -. Ennek viszont sajnos ára van, méghozzá az, hogy a zöldségek és gyümölcsök vitamin és ásványianyag tartalma a töredéke annak, ami évtizedekkel ezelőtt volt, emellett pedig rengeteg vegyszerrel kezelik őket, melyek egy része rajta is marad a növényen, rosszabb esetben pedig akár fel is szívódik benne.

Épp ezért nagyon fontos a bio termékek piaca. Ezeket a termékeket ugyanis nem kezelik peszticidekkel – azaz növényvédő szerekkel -, melyekből annál többet használnak az ipari növénytermesztésben, minél inkább szeretik a kártevők az adott növényt. Hogy a vegyszerek fogyasztását elkerüljük, két út áll előttünk: vagy saját magunknak termeljük meg ezeket, vagy bio termékeket vásárolunk. Szerencsére ma már tudjuk, hogy mely zöldségek és gyümölcsök igazán érintettek, így tudunk válogatni, hisz valljuk be, a bio termékek egyáltalán nem olcsók. Azonban paradicsomból, almából, a legtöbb barackféléből, spenótból jó, ha vegyszermenteset választunk. Elsőre talán nem is gondolnánk, de a cékla és a burgonya is ilyen, hisz mindkettő magába szívja a növényvédő anyagokat a talajból. Persze kétségtelen, hogy amennyire pénztárcánk engedi, annyira érdemes egészségesen étkezni és ez a bio termékekre hatványozottan igaz.