Nőként bizonyára ön is megtapasztalta már, hogy a menstruációs időszak hónapról hónapra változik, van olyan, amikor fájdalommal jár, de van olyan eset is, amikor alig érezhető. A menstruáció okozhat pattanásokat, hiszti rohamot, jobb étvágyat, attól függően, hogy milyen táplálékokat fogyasztunk. Lényegesen fontos, hogy a táplálkozásra a menstruáció előtt különösen oda figyeljen.
Tudni kell, hogy a menstruáció előtti táplálkozás befolyásolja azt, hogy a menzesz milyen kellemetlen tüneteket okoz. Összegyűjtöttük, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztani a menstruációt megelőzőleg, és milyen tápanyagokat ajánlott elkerülni. A premenstruációs szindróma tüneteinek jelentkezését befolyásolja a szervezetben található magnézium és B-vitamin mennyiség. A menstruáció előtt minimum egy héttel ajánlott spenótot, tökmagot, avokádót, lazacot, banánt fogyasztani, mivel ezek az ételek rengeteg magnéziumot tartalmaznak. A vérzés következtében a szervezet fáradékonyabb, erőtlenebb lesz, de ha a vasbevitelre oda figyel, akkor elkerülheti a kimerültséget.
A menstruáció fokozza a szervezet stressz szintjét, és emiatt erőteljesebbek lesznek a görcsök, valamint a fejfájás. A legjobb, ha a menzesz során nap, mint nap végezz jógagyakorlatokat, és kiszellőztető a fejét. Ha nem fogyaszt elegendő folyadékot, akkor a rövid időn belül fejfájás, bőrszárazság, és a koncentráció képesség csökkenése jelentkezni fog. Ha a menstruáció napjaiban nagy mennyiségű folyadékot visz be a szervezetébe, akkor több energiája lesz. Bizonyított tény, hogy azoknál a nőknél, akik rendszertelen életet élnek, gyakran éjszaka is dolgoznak erőteljesebbek a premenstruációs tünetek, és nagyobb az esélye a menstruációs problémák kialakulásának.