Mi az a loftlakás?

A loftlakás ingatlan- és tervezési kifejezés a nyitott terű lakóterekre, amelyeket eredetileg használaton kívüli ipari épületekből alakítottak át. Eredetileg használaton kívüli ipari épületekből alakították át ezeket, ma a fejlesztők kihasználták a tendenciát olyan új építésekkel, amelyek megpróbálják az áhított ipari stílust kiigazítani. Míg a loftlakások hasonlóak a stúdióapartmanokhoz, általában nagyobbak.

A loftlakások története olyan városokhoz vezethető vissza, mint New York, ahol a hatvanas években Manhattan alsó részén a művészek az egykori ipari épületeket élő munkaterületté változtatták, nem fizettek vagy alacsony bérleti díjat fizettek egy olyan helyért, amely akkoriban, amikor éltek, New Yorkban még megfizethető volt a művészek számára. Az évek során sok művészt kiszorítottak azok a fejlesztők, akik ki akarták használni az akkori bohém aurát azáltal, hogy a művészek loftjainak luxusváltozatát hozzák létre, amelyeket most dollármilliókért árulnak. A loftlakás népszerűsége táplálta a stilizált ipari stílusú építészet és belsőépítészet folyamatos népszerűségét, amely elterjedt a külvárosokban, sőt a vidéki területeken is, ahol mindenféle lakó-, iroda- vagy közös munkaterület található, például szállodák, éttermek, kávézók, kiskereskedelmi és rendezvényterek stb.

A loftlakások olyan nyersanyagokat és ipari elemeket emelnek ki, mint az eredeti téglafalak, a csővezetékek és a csatornahálózat, a betonpadló, a fém, az üveg és a fa. Általában nyitott alaprajzokkal rendelkeznek, és nem rendelkeznek falakkal. A loftlakás nagyvonalú alaprajzokat és magas mennyezetet tartalmaz. Gyakran nagy padlótól a mennyezetig érő ablakokkal rendelkeznek. A lakosság méretétől függően feloszthatja a teret szobaelosztókkal, válaszfalakkal, ideiglenes falakkal, vagy önálló fürdőszobákat, hálószobákat vagy otthoni irodákat építhet a meglévő térben, amelyek magánéletet és hangcsillapítást kínálnak.

Vélemény, hozzászólás?