Mi a porttovábbítás?

A porttovábbítás hatékony eszköz lehet a router új funkcióinak feloldásához, de komoly biztonsági réseket is képes megnyitni. Mi ez, és hogyan tudja előnyére használni, miközben biztonságban marad?

A porttovábbítás megértéséhez először meg kell értenie, hogy a router mit csinál. A router élő NAT tűzfala bejövő kapcsolatokat küld a kért eszközökre, kiterjesztve a nem kívánt bejövő adatok blokkolását is. Ezt automatikusan elvégzi, de ha azt szeretné, hogy otthoni eszközei csatlakozzanak egy távoli eszközhöz, be kell állítania a port továbbítását. A router több mint 60.000 porttal rendelkezik. Körülbelül az első 1000-et szokásosan szabványos funkcióknak szentelik. A fennmaradó tetszőleges eszközhöz vagy programhoz rendelhető. Ezt úgy teheti meg, hogy megnyit egy portot a routeren, és hozzárendeli azt egy adott eszközhöz. Most, amikor egy eszköz csatlakozási kérelmet küld az routerre, automatikusan létrehoz egy közvetlen kapcsolatot.

A port-továbbításra vonatkozó utasítások minden routeren vagy márkánként eltérőek lehetnek, ezért itt egy általános áttekintés arról, hogy milyen lehet a folyamat: Jelentkezzen be az routeren. Ezt úgy teheti meg, hogy megadja az router IP-jét (vagy más szavakkal, az alapértelmezett átjárót) a címsávba. Nyissa meg a porttovábbítási beállítások panelt. Itt látnia kell az üres portkonfigurációk listáját. Válasszon egy konfigurációt, és írja be a belső és a külső portszámokat (a legjobb megoldás, ha meghaladja az 1000-et és a 65.000-et). A legtöbb esetben a külső és belső portoknak valójában nem kell egyezniük, amennyiben a külső és belső eszközök tudják, melyiket kell használni. A portok beállítása után adja meg annak az eszköznek a helyi IP-címét, amelyhez csatlakozni szeretne a hálózathoz (a helyi cím különbözik az router IP-címétől, mivel az router másik feladata az eszközök elrejtése).

Vélemény, hozzászólás?