Mennyire nehéz feltörni az amerikai választásokat?

Fel lehet törni Amerika demokráciáját? Sok biztonsági kutató megvizsgálta a szavazási rendszert, és számtalan kiskaput talált. Sok kérdés azonban megválaszolatlanul maradt. A közelgő 2020-as választásoknál minden eddiginél fontosabb, hogy meg lehet-e hekkelni az amerikai választásokat.

A különböző államok különböző szavazógépeket használnak. Ez azt jelenti, hogy az egész rendszert nem lehet feltörni egyszerre, de azt is, hogy a hackerek megtalálják a leggyengébb kiberbiztonsággal rendelkező államokat és ott tevékenykedhetnek. Ha sikerrel járnak, a választási eredményeket egyik vagy másik oldalra terelhetik. De hogy néznek ki ezek a „gyenge láncszemek”? Ennek megértéséhez először meg kell ismernünk a szavazáshoz használt gépek típusát. Kétféle van: optikai szavazógép és közvetlen elektronikus felvevő (DRE) gép. Az előbbiek papírlapokat használnak, amelyeket kitöltenek, és a gép beolvassa majd táblázatot készít. A papíros szavazás megmarad abban az esetben, ha a szavazást ellenőrizni kell. A DRE gépek elektronikusan rögzítik a szavazatokat. Van, aki papíron adja le, és van aki nem.

Most, bár a szavazatok számlálása idegesítő lehet, 22 állam úgy döntött, hogy csak biztonsági okokból használja a papírlapokat. Gépjeik feltörhetők, de papíros szavazólapokkal rendelkeznek, amelyekkel összehasonlíthatják eredményeiket.  A többi állapot optikai és DRE gépeket is használ, vagy csak DRE gépeket használ. A legtöbb ilyen gép több mint 10 éves. Olyan időkben tervezték őket, amikor senki nem gondolt az internetkapcsolat, a tűzfalak vagy a kiberbiztonság szükségességére. Annyira elavultak, hogy szoftverszolgáltatóik, köztük a Microsoft, már régen felhagytak a szoftverfrissítések kiadásával. Nem meglepő, hogy sok sebezhetőséget jelentenek. Optikai és DRE gépek keverékével az ország több mint fele sebezhetővé válik.

Vélemény, hozzászólás?