Különféle DNS-aláírások kapcsolódnak a szívbetegségekhez

A szívbetegségek kockázata nem azonos a genetikai szinten a különböző népességcsoportok számára – jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport ebben a hónapban a JAMA Cardiology folyóiratban. A Texas Biomedical Research Institute (Texas Biomed) és a Columbia University Mailman School of Public Health által vezetett tanulmány elkezdi felvázolni a géntevékenység mintáit, amelyek korai figyelmeztető jelzőként szolgálhatnak a szív- és érrendszeri betegségekre.

„Nem szabad azt várnunk, hogy minden lakossági csoport esetében azonos legyen”-mondta Shelley Cole egyetemi docens, a Texas Biomed népesség-egészségügyi programjának vezető szerzője és társvezetője. Vannak univerzális tényezők, amelyek befolyásolják a szívbetegségek kockázatát, ahol a világon élünk, a környezetet, az életmódot, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, ezek mind befolyásolják a betegség kockázatát és előrehaladását. A statisztikai elemzések, nagy, hosszú távú tanulmányokkal párosulva lehetővé teszik számunkra, hogy lássuk ezeket a hatásokat a különböző populációk genetikai szintjén. Azok a külső hatások, amelyek nyomot hagynak a DNS-ben, az epigenetika nevű növekvő terület részét képezik. Lényegében olyan módosítások történnek, amelyek befolyásolják a DNS kifejeződését, anélkül, hogy megváltoztatnák az alapvető genetikai kódot. Az egyes betegségekhez kapcsolódó epigenetikai minták azonosítása egy napon segíthet a betegségek éveinek vagy akár évtizedeknek a szűrésében, mielőtt a tünetek megjelennek.

„Ebben a tanulmányban felhasználjuk az ország legjobb klinikai adatait a szívbetegségekről a különböző populációkból, hogy elkezdhessük feltárni azokat a specifikus epigenetikai változásokat, amelyek a betegséghez vezető komplex biológiát érintik”-mondta Ana Navas-Acien, a tanulmány első szerzője és környezet-egészségügyi tudományok professzora a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájában.

Vélemény, hozzászólás?