Internetes zaklatás: mit lehet tenni?

A számítógépes zaklatás az online zaklatás egyik leginkább invazív és traumatikus formája. Egyes áldozatok kénytelenek elmenekülni otthonukból, mások saját életüket veszik el, vagy másokat gyilkolnak meg. A közösségi média zaklatás és gonosz megjegyzések központja lehet, elősegítve a gyűlöletet, amely valós erőszakká válhat.

A számítógépes zaklatás egy olyan taktika, amelyet az áldozatok ismételt megsértésére, bosszantására, megtámadására, fenyegetésére vagy verbális visszaélésére használnak, azzal a szándékkal, hogy szorongást és kárt okozzanak. Általában az internetes zaklatás előfutára, a számítógépes zaklatás valós következményekkel járhat. Egyes esetekben az elkövetők rosszindulatú szoftvereket vagy GPS nyomkövetőket rejtenek áldozataik autójába, kézitáskájába mozgásuk követése érdekében. A randevú-alkalmazások, a fórumok és a közösségi média tele lehet szexuális ragadozókkal, különösen olyan oldalakon, amelyek lehetővé teszik, hogy privát üzeneteket küldjön. A jelentések megerősítik, hogy a nők 40% -a tapasztalt ilyen alkalmazáson erőszakot, és néhányuknak súlyos következményei voltak.

Amanda Todd, egy 15 éves kanadai tinédzser öngyilkos lett egy online szexuális ragadozó zsarolása után. Függetlenül attól, hogy folyamatosan intim fényképeket kérnek öntől, vagy valaki kitartóan tárgyiasítja Önt azáltal, hogy nem kívánt szexuális megjegyzéseket fűz a képeihez, blokkolja azonnal, mielőtt ez elfajul, és zaklatássá válik. Mi a teendő: ha szexuális zaklatás történik online, soha nem szabad megfélemlíteni azzal, hogy jelenti. Mindent dokumentáljon: jegyezze fel az esemény(ek) dátumát, időpontját és helyét, készítsen képernyőképeket az üzenetekről, és tartsa  otthon a másolatokat. Bízzon egy szülőben, barátban vagy munkatársban, így később ők is tanúskodhatnak, ha szükséges. Soha ne próbálja meg eltussolni a szexuális zaklatást. A felszólalás fontos, és mások milliói számára is példát mutat ezzel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*