Így költesz apróságokra rengeteget, szinte észrevétlenül!

Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor azzal szembesülünk, hogy bár semmi eget rengető, nagyobb dolgot nem vásároltunk a hónapban, a végére valahogy mégis rendesen megfogyatkozott a fizetésünk. Ennek általában igen egyszerű oka van, mégpedig az, hogy rengeteg olyan apró költségünk van, amit észre sem veszünk, ám együttesen igen komoly tételt jelentenek.

Pár száz forintos kiadásokra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mintha nem is lennének, ez pedig igen veszélyes játék lehet, főképp akkor, ha napi szinten több ilyen is előfordul. Az esetek nagy részében ezek a megszokásainkból erednek, hogy éppen kinél mi, azt embere válogatja. Van, aki el sem tudja képzelni a reggelét a jól megszokott kávézójában elfogyasztott cappuccinoja nélkül. Aztán olyanok is akadnak, akik minden nap ugyanazt a pékárut eszik reggelire, vagy épp mindig ugyanazt az üdítőt, nassolnivalót viszik munkába. Ezek jelentéktelennek tűnő dolgok, ám ha összeadjuk a költségeiket, akkor bizony egy hónapban súlyos tízezrek folynak el így.

Ugyanez a helyzet a különböző előfizetésekkel. Régen maximum egy televízió és újság előfizetést kellett észben tartanunk – ennél fogva pedig tudtuk jól, hogy mennyibe kerül ez nekünk -, ám ma már szinte mindenhol ezt a modellt használják. Rengeteg applikáció, tárhely, streaming szolgáltatások, különböző szoftverek a számítógépünkön, és a lista korántsem teljes. Ráadásul a legtöbb még tűréshatáron belüli összeggel operál, így ha esetleg nem is használjuk ki a szolgáltatást, akkor sem mondjuk le, mert vagy elfelejtjük, vagy úgy vagyunk vele, hogy még bármikor jól jöhet, hisz az az egy-két ezer forint nem számít. Igen ám, de ha van nyolc-tíz ilyen, ami a háttérben folyamatosan levonódik, akkor nem szabad csodálkozunk azon, ha a bevételeink egy része szinte elpárolog. Hogy úrrá legyünk ezen a káoszon, ahhoz a legegyszerűbb módszer, ha teljes mértékben átállunk a digitális fizetésre – legalább pár hónapig -. Kizárólag mindent bankkártyával fizessünk – de tényleg, kivétel nélkül -, és ha eltelt egy hónap, akkor üljünk le, és aprólékosan bogarásszuk át a kivonatot. Írjuk össze a feleslegesnek ítélt kiadásokat és azoktól könyörtelenül szabaduljunk meg. Ezt a módszert érdemes félévente, de legalább évente egyszer elővenni és rendbe tenni a pénzügyeinket.