Így határozzuk meg, milyen színű legyen a falfesték

Otthonunk felújításának egyik leglátványosabb eleme a falak kifestése, ráadásul némi kézügyesség birtokában és a szükséges szerszámok segítségével ezt akár mi magunk is megoldhatjuk, házilag.

Ilyenkor a legnagyobb dilemmát rendszerint az okozza, melyik helyiségben milyen árnyalatot használjunk. Örömteli, hogy ma már több százféle szín közül választhatunk, ám ha nincs egy jól körvonalazódott terv a fejünkben, akkor ez a hatalmas kínálat csak megnehezíti a dolgunkat. Tekintettel arra, hogy utólag rádöbbeni a tévedésünkre itt meglehetősen kellemetlen és egyben nehezen javítható, érdemes alaposan átgondolni, milyen szempontok alapján választunk falszíneket. Ennek során tartsuk szem előtt, hogy a sötétebb árnyalatok foltmentes felvitele nem épp a legegyszerűbb feladat és igényel némi tapasztalatot. Ha most először festjük ki mi magunk otthonunkat, akkor inkább világos színeket válasszunk. Ugyancsak mérlegeljük, hogy ezek inkább tágítják a teret, ezért kisebb helyiségekben amúgy sem szerencsések a sötét tónusok.

Ezzel már jelentősen leszűkíthetjük a lehetséges jelöltek számát, ám még így is több tucatnyi alternatívából kell majd választanunk. Ezt leegyszerűsítendő, mindig azt nézzük, az adott szobában milyen bútorok és egyéb berendezési tárgyak vannak és azok árnyalatához igazítsuk döntésünket. Szerencsére ma már több helyen is találhatunk színpár ajánlásokat – vannak kifejezetten erre szakosodott weboldalak is -, így nem kell feltétlenül a saját megérzésünkre hagyatkoznunk. Ne felejtsük el, hogy a kifogástalan végeredményhez nem csak a falfesték színeknek kell passzolniuk, hanem magának a felületnek is hibátlannak kell lennie. A munkát ezért mindig ezzel kezdjük és ha szükséges, javítsunk és persze csiszoljunk, amíg a kívánt simaságot el nem érjük.