Így éljük túl a legforróbb nyári napokat

A tél közepén sóvárogva nézünk ki az ablakon és alig várjuk, hogy újra zöldbe boruljon a világ, virágozzanak a fák és a tavaszból szép lassan újra nyár legyen. Amikor már nem hogy télikabát nem kell, de még a póló is soknak tűnik és persze ilyenkor gondolatban már a nyaralásunkat tervezgetjük.

A hideg hónapok aztán egy szempillantás alatt elröppennek és azon kapjuk magunkat, hogy végre itt a nyár, beköszöntött a várva várt jó idő, sőt, néha talán még sok is egy picit a jóból, akkor a hőség. Ilyenkor aztán – mert hát így működünk mi, emberek – egy kicsit visszasírjuk a kellemes hűvöst, főleg éjszakánként, amikor izzadva forgolódunk. Sokszor azonban a nappalok is az elviselhetetlenség határát súrolják, hisz nem minden munkahelyen van légkondicionáló berendezés – azokról nem is beszélve, akik a szabadban dolgoznak – és bizony útközben is rendkívül megterhelő lehet a magas hőmérséklet. Ilyenkor aztán megpróbálunk bevetni minden házi praktikát, hogy egy picit elviselhetőbbé tegyük az erős napsugarakat, de vajon mi az, ami tényleg működik, hogyan érdemes harcolni a meleg ellen?

Nos a legfontosabb, hogy megfelelően hidratáltak legyünk. Amikor a hőmérő higanyszála tartósan harminc fok fölé kúszik, mi pedig az utcákat járjuk, vagy kint dolgozunk, akkor rengeteget izzadunk. Sajnos a gyakori ivástól nem érezzük kellemesebbnek a levegőt, ám szervezetünk számára ilyenkor kiemelten fontos a folyadékpótlás, ezért erre nagyon figyeljünk oda. Az öltözködéssel azonban tehetünk valami a komfort érzetünk érdekében. Amennyiben van rá mód, mindenképpen bő szabású ruhát válasszunk, amely lélegző anyagból készült – a pamut például kitűnő választás -. Tűző napon mindenképpen hordjunk fejfedőt – lehetőleg világos színűt – és ne feledkezzünk meg a bőrünkről sem, a fényvédő használata ilyenkor is kötelező, nem csak a strandon. Ezek azonban inkább elővigyázatosságok, valódi hűsítő élményt leginkább csak úgy érhetünk el, ha egy picit átverjük a szervezetünket, és – ahogy azt a felmenőink is tették – a pulzus pontokat hűtjük. Ilyen például a csukló, amire ha hideg vizet engedünk – vagy rövid ideig jegeljük -, akkor az agy ezt úgy érzékeli, hogy alacsony hőmérsékleten vagyunk, ezért a melegre adott testi reakciókat csökkenti. Ennek eredményeképp pedig egész egyszerűen kellemesebben fogjuk érezni magunkat, igaz ez csak ideiglenes megoldás, ám bármennyiszer ismételhető.