Horvátország pénzneme és története

A horvát pénznem egysége a kuna (kn). A horvát bankjegy 1000 (ritka) 500, 200, 100, 50, 20, 10 és 5 címletben érkezik. A kuna 100 lipára oszlik. 1, 2 és 5 kuna ezüstös érmék, valamint 50, 20 és 10, 2 és 1 lipa érmék is léteznek. Próbálja meg elkerülni az 500-as bankjegyeket, mivel ezeket nehéz lehet beváltani.

Horvátország pénzneme és annak bővebb leírása megtalálható az axa-assistance.hu weboldalon, tehát ha informálódni szeretne erről a témáról akkor nézzen be hozzánk. A horvát kuna árfolyama rögzített és az euróhoz kötött, Horvátország azonban (még) nincs az eurózónában. Anélkül, hogy belemennénk a változó kamat és a fix kamat közötti különbségbe, elegendő azt mondani, hogy ez a rendszer lehetővé teszi a kormány számára, hogy a turisták érkezésekor nyáron drágítsa a kunákat a deviza megszerzése érdekében. A szállodák, kirándulások, magánszálláshelyek és repülőjegyek ára általában euróban van, fizetni pedig euróban vagy kuna-ban lehet. A kuna Horvátország pénzneme, 1994 óta használatos. 100 lipára oszlik fel. A kunát a Horvát Nemzeti Bank bocsátja ki, az érméket pedig a Horvát Monetáris Intézet veri. A kuna többes számú alakja horvátul a kune.

A modern kunát 1994. május 30-án vezették be, az 1991-ben bevezetett horvát dinár átmeneti szakaszának kezdetével, amely 1994. december 31-én ért véget.  Egy kuna fix árfolyamon 1000 dinárnak felelt meg. A kuna a kezdetektől a német márkához volt kötve. Az új fizetőeszköz elnevezésének alternatív javaslata a kruna (korona) volt, 100 banica-ra osztva, de ezt túlságosan hasonlónak ítélték az osztrák-magyar koronához, és nem tartották megfelelőnek a köztársaságnak számító ország számára, annak ellenére, hogy Csehország és 2008-ig Szlovákia „korona” nevű pénznemeket használt. Amennyiben mindent megtudna erről a témáról nézzen be hozzánk az axa-assistance.hu-ra.

Vélemény, hozzászólás?