Hogyan válasszunk nyakörvet a kutyának?

A kutyák nagy része egész nap viseli nyakörvét, nem csupán a séták alkalmával. A nyakörv kiválasztása éppen ezért nagyon fontos. A sétálásra alkalmas nyaköv és az otthoni nyakörv között számos különbség lehet. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

Elsődleges fontosságú a nyakörv kiválasztásánál, hogy az állat kényelmesen tudja viselni. A nyakörv mérete általában állítható. Úgy kell beállítani, hogy ne legyen túl szoros, mert az nem csak kényelmetlen, de bántja az állat bőrét. Ha túl laza, akkor is kényelmetlen, mert zavarja a mozgásnál, ráadásul könnyen beakadhat tárgykba. A laza nyakörv a vakarózásban is akadályozza a kutyát, körme, lába beleakad. Az ideális szorosság nem dörzsöli, nem szorítja a nyakát, de nem is túl laza, ujjunk éppen beférne a szíj és a nyak közé. A nyakörv anyaga sem elhanyagolható szempont. A bőr szíjak közül a jól kiképzett, puha, rugalmas bőrök a megfeleleők. A gumu anyagó szíjaknál nagyon kell vigyázni, hogy milyen típusú gumiből készült, de leginkább kerülni kell ezeket az anyagokat. A műbőr nyakörvek szintén nem a legjobbak, általában nem elég rugalmasak, hogy ne legyenek kényelmetlenek.

A sétáltatós nyakörveknél a vastagság is fontos, hiszen ha a kutya előre szalad és meg kell tartani, nem mindegy, hogy mekkora felületen húzza a nyakát. A vékony nyakörv ilyen esetekben igen kényelmetlen és rossz érzés az állatnak. A szélesebb szíjak viszont nagyobb felületre osszák el a húzóerőt, így nem sérül a kutya nyaka. A csatok nagyságára is oda kell figyelni. Előfordulnak olyan nyakörvek, melyeken nagyméretű, kemény csat található. Ezeket mindenképpen kerülni kell, mert felsérthetik az állat bőrét. Más típusú záródással is kaphatók nyakörvek, ezeket érdemes választani.

Vélemény, hozzászólás?