Hogyan tisztítsuk meg a lámpaernyőt a megfelelő módon?

A lámpaernyők egyrészt dekoratív megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek, másrészt csökkentik a fedetlen izzók durva tükröződését. Az árnyékolás megváltoztatása óriási változást hozhat a lámpa megjelenésében, és beállíthatja a helyiség világítási hangulatát. Mivel sok lámpaernyő drága lehet, érdemes tisztán tartani őket, és a lehető leghosszabb ideig jól fog kinézni.

Néhány alapvető kellékkel egyszerűen, néhány lépésben megtisztíthatja a szövet, papír, műanyag és üveg lámpaernyőket. A lámpabúrákat hetente le kell porolni. Ez eltávolítja a pókhálókat, és megakadályozza, hogy a por túlságosan beágyazódjon a lámpaernyő anyagába. A felhalmozódó por, valamint a levegőben szálló zsír, nikotin és egyéb légszennyező anyagok ahhoz vezethetnek, hogy a lámpabúra mélyebb tisztítást igényel. Többféle módon is leporolhatunk egy szövet lámpaernyőt hetente. Ha a lámpaernyőt a helyén hagyja a lámpán, ügyeljen arra, hogy az ernyő külsejét és belsejét is leporolja. A legjobb, ha kikapcsolja az izzót, mielőtt elkezdi. Használhat tiszta, eldobható portörlőt, mikroszálas kendőt, ragacsos szöszhengert vagy a kárpitkefe-tartozékot porszívón. Használjon gyengéd érintést, és kerülje a dekoratív díszítőelemek túlzott szívását, ha porszívót használ.

A nehezebb szennyeződések eltávolításához a szövet lámpaernyők moshatók. Ha az árnyékolón a gyártó gondozási címkéje van, kövesse ezeket az irányelveket. Ha nem, próbálja meg kézzel mosni az árnyékolót. Ha lehetséges, távolítsa el a felragasztott vagy felvarrt díszítéseket, mint például a gyöngyös szegélyeket vagy a bojtokat, amelyek mosás közben nem tartanak jól. Töltsön meg egy nagy mosdót vagy fürdőkádat langyos vízzel legalább annyira mélyen, hogy ellepje a lámpaernyő magasságának felét. Adjon hozzá egy vagy két teáskanál gyengéd mosószert, például szappant, amelyet fehérnemű vagy kényes anyagok mosásához használna. Öblítse át a kezét a vízben, hogy a mosószert eloszlassa, majd tisztítsa meg a lámpát.