Hogyan távolítható el a csokoládé folt a szövetekből?

Kisgyermekes szülőként az ember döbbenten veszi tudomásul, hány különböző foltfajta létezik és ezek eltüntetése mennyire nehézkes is tud lenni. A rossz hír, hogy mind közül a csokoládé jelenti az egyik legnagyobb kihívást, ugyanis gyakorta még az sem segít, ha közvetlenül a baleset után nekiállunk a mosásnak. Egy-egy barna paca pedig még a legszebb ruhán is nagyon rosszul mutat.

A különféle oldalak általában száz százalékos eredményt ígérnek, de a helyzet az, hogy a csokoládé foltjánál nemigen létezik ilyen módszer. Ezzel együtt, ha gyorsan és körültekintő módon cselekszünk, van esély arra, hogy a ruhadarab újra régi fényében pompázzon. Elsőként finom mozdulatokkal távolítsunk el annyi csokit, amennyit csak tudunk, ám ügyeljünk rá, hogy ne passzírozzuk bele az anyagba. Ezt követően jöhetnek a különféle vegyszerek. Sokan a marhaepe szappanra esküsznek és bizonyos esetekben valóban teljesen képes eltüntetni a pacát. Nagyobb foltok esetében azonban meglehet, hogy önmagában nem lesz elegendő az alkalmazása.

Ilyenkor érdemes egyből valamilyen jó minőségű mosogatószerrel is lekezelni a felületet. A csokoládék ugyanis rengeteg zsírt tartalmaznak, azok oldására pedig ez a legalkalmasabb. Ugyan a tiszta alkohol és a benzin is hatásos lehet, ám félő, hogy ezek a ruha színében is kárt tesznek. Az előkezelést követően kezdődhet a mosás. Tanácsos valamilyen áztató programot választani és a hőfokkal se spóroljunk, persze azért vegyük figyelembe a címkén található intelmeket. Nem túl szerencsés ha az adott darab tisztán, de feleakkora méretben távozik a mosógépből. Ilyenkor gyakorta azt tapasztalhatjuk, hogy a folt már csak halványan látszik, ám azt már sehogy sem tudjuk kiszedni. Ekkor még egy esélyünk maradt, nevezetesen a napfény. Nedvesítsük be tiszta vízzel a kérdéses részt és tegyük ki a napra megszáradni a ruhát.