Hogyan növelheti a légszennyezés a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A légszennyezés apró részecskéinek – az úgynevezett finom részecskéknek – számos hatása lehet az egészségre, és a magas szintjének való kitettség a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezői.

A Massachusettsi Általános Kórház (MGH) kutatói által vezetett új kutatásból kiderül, hogy a finom részecskék káros hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére, mivel aktiválják a csontvelőben a gyulladásos sejtek termelését, ami végül artériák gyulladásához vezet. Az eredményeket az European Heart Journal publikálja. A retrospektív vizsgálatba 503 szív- és érrendszeri betegségben vagy rákban nem szenvedő beteg vett részt, akiknek különböző orvosi okokból képalkotó teszteket végeztek az MGH-ban. A tudósok az egyes résztvevők lakóhelyéhez legközelebb eső, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének levegőminőség-ellenőrzőiből származó adatok alapján becsülték meg a résztvevők éves átlagos finom por-szintjét.

A 4,1 éves medián követés során 40 egyén súlyos szív- és érrendszeri eseményeket, például szívrohamot és stroke-ot tapasztalt, a legnagyobb kockázatot azoknál a résztvevőknél tapasztalták, akiknél a házban a finom részecskék magasabbak voltak. Kockázatuk még a kardiovaszkuláris kockázati tényezők, a társadalmi-gazdasági tényezők és más kulcsfontosságú tényezők figyelembevétele után is megemelkedett. A belső szervek és szövetek állapotát értékelő képalkotó vizsgálatok azt mutatták, hogy ezek a résztvevők magasabb csontvelő-aktivitással is rendelkeztek, ami a gyulladásos sejtek fokozott termelését jelzi (leukopoiesisnek nevezett folyamat) és az artériák megemelkedett gyulladását. További elemzések feltárták, hogy a légszennyezés hatására a leukopoiesis kiváltó ok artériás gyulladást okoz.

Vélemény, hozzászólás?