Hogyan lehet hatékony önéletrajzot létrehozni akkor is, ha kirúgták?

Hogyan lehet hatékonyan folytatni a munkát a kirúgás után? Az embereket különféle okokból bocsátják el. A potenciális új munkáltató számára azonban kedvezőtlen konnotációt hagyhat a jelölt számára.

Ha ilyen helyzetbe kerül, számos kérdése merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy miként lehet kezelni azokat a dolgokat, amelyeket a potenciális munkáltatótól kaphat. Kérdései lehetnek, például: hogyan nyűgözhetek le egy munkáltatót, ha elbocsátottak az utolsó munkahelyemről? Felveszem a régi munkát az önéletrajzomba? Hogyan válaszoljak, amikor megkérdezik az előző munkahelyem távozásának okát? Ha kevés vagy egyáltalán nincs relevancia a pozíciók között, akkor nem kell ezt bemutatnia az önéletrajzában. A felvevő céget elsősorban az a releváns tapasztalat és készség érdekli, amelyet elhozhat a cégéhez. Előfordulhat, hogy az önéletrajzát a „Releváns tapasztalatok” és a „További tapasztalatok” szakaszokra bontja. Ha csak néhány hónapig volt ebben a helyzetben, akkor nem feltétlenül szükséges ezt megemlíteni az önéletrajzban. A mai piacon nem meglepő, ha néhány jelölt egy évig munkanélküli, mielőtt új munkát találna, ezért nem muszáj felvenni régi munkáját a vadonat új önéletrajzba.

Elbocsátották a teljesítmény hiánya vagy az ön hatáskörén kívül eső körülmények miatt? Ha ez utóbbi, akkor folytassa az önéletrajzát, például a „Létszámcsökkentés”, a „Társaság áthelyezése” vagy a „Vezetés átszervezése” okot, amelyek mind azt jelzik, hogy a felmondás nem az Ön teljesítményének köszönhető, hanem a munka megszűnt egy kisebb probléma miatt, amelyet a potenciális munkáltató könnyedén megmagyarázhat és láthat az Ön szemszögéből, így az önéletrajzban szereplő álláspont felvétele nem okozhat gondot. Legyen őszinte magával és gondolja végig a potenciális válaszokat.

Vélemény, hozzászólás?