Hogyan legyen sikeres egy panelinterjún?

Csoportos vagy panelinterjúra hívták mostanában? Bár lehet, hogy izgatott lehet amiatt, hogy eljuthat a felvételi folyamat ilyen szakaszába, a puszta gondolat is, hogy nem egy, hanem egy egész csapat interjúztatót kell lenyűgöznie, elég lehet ahhoz, hogy összezavarja a gyomrát.

A legtöbb munkáltató azonban nem azért folytat panelinterjút, hogy megfélemlítse; inkább időtakarékos módja annak, hogy találkozzon olyan emberekkel, akik valószínűleg kapcsolatba lépnek Önnel az új munkahelyen, és egyszerre gyűjtsék össze benyomásaikat önről. Tehát, amikor belép a panel- vagy csoportinterjúra, ne feledje, hogy a csapat azért van, hogy tanuljon Önről és a hozzáadott értékről, NEM azért, hogy kikérdezze vagy kellemetlen érzést keltsen. Ez a néhány tipp segíthet abban, hogy jobban irányítsa a folyamatot, miközben kérdezőbiztosok egy csoportjával áll szemben – professzionális, lelkes hozzáállással segítünk hozzáállni mindenhez, ami segít elnyerni az állást. Az interjú megkezdésekor kérdezze meg mindenki nevét (kérje el a névjegykártyáját vagy írja le a nevüket), majd nézzen rá mindenkire, amikor bemutatkozik. Ez segít megtörni a jeget, és kapcsolatot létesíteni az összes kérdezővel.

Amikor kérdéseket tesznek fel, ne bámuljon egyetlen embert. Ehelyett inkább lazítson, mosolyogjon, és nyissa meg a tekintetét a szobában lévők felé. Még ha a csoport egyetlen tagja is feltesz egy bizonyos kérdést, nézzen körül a többieken, miközben válaszol rá. Ezzel magabiztos képet vetíthet, és kapcsolatot építhet ki az egész panellel. Míg az egyik kérdező először fogadja a válaszát, az interjú későbbi részében újra felteszi ugyanazt a kérdést. Miért? Mert a verbális képességeinkhez hasonlóan sokunknak különböző a hallgatási stílusa. Ami a panel egyik résztvevője számára világos, további magyarázatot igényelhet egy másik személy számára. Ráadásul minden paneltag más-más napirenddel érkezik az interjúra.

Vélemény, hozzászólás?