Bárki, akinek valaha volt cisztitisze, tudja, hogy az ilyen húgyúti fertőzések idegesítőek és fájdalmasak. Antibiotikumokkal jól kezelhetők, de kezelés nélkül halálosak is lehetnek. Ezeket a fertőzéseket általában az úgynevezett uropatogén E. coli baktériumok okozzák, amikor kötődnek a húgyhólyag, húgycső vagy húgycső sejtjeihez.
A védelem egy bizonyos, a testben természetesen előállított protein, uromodulin nevű fehérje formájából áll. Az emberek kb. 70% -a hordozza az uromodulin génvariánsát genomjában, ami azt jelenti, hogy ezt a védőfehérjét különösen nagy mennyiségben termelik. Ennek megfelelően kisebb a húgyúti fertőzések kockázata. A kutatócsoport munkája útmutatásokat ad a húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére antibiotikumok nélkül. Eddig a betegek gyakran olyan készítményeket kaptak, amelyek cukor-mannózt tartalmaztak. Ezek bizonyos mértékben megakadályozzák az E. coli baktériumokat abban, hogy hozzákapcsolódjanak a húgyúti sejtekhez. „Elemzéseinknek köszönhetően most már tudjuk, hogy a baktériumok nemcsak a mannózot, hanem az uromodulinban lévő egyéb cukrokat is felismerik” – mondja Jessica Stanisich, doktori hallgató és a tanulmány egyik vezető szerzője. „Ez arra utalhat, hogy a kombinált cukorkiegészítőkkel történő kezelés hatékonyabb lesz.”
Az új eredmények új hatóanyagok fejlesztésében is segítenek – tette hozzá Rudi Glockshuber professzora. Ennek oka az, hogy a fertőzés során az uropatogén E. coli ugyanolyan cukorláncokhoz kötődik, mint a húgyúti sejtek felületén az uromodulin. A gyógyszergyárak új aktív anyagokat keresnek, amelyek pontosan megakadályozzák ezeket a kölcsönhatásokat – de ez azzal is veszélyeztetheti, hogy megszakítják az uromodulin baktériumokhoz való védőkötését. „Nyilvánvalóan nagyon káros mellékhatás lenne egy gyógyszerre, ha ez a kezelés egyidejűleg befolyásolja a természetes védő funkciót” – mondja Glockshuber.