Hogyan építhetnek fel a vállalkozások nagyszerű munkakultúrát?

Valaki látta a hirdetését, és jelentkezett az állásra?  A munkaerőhiány közepette sikerült felkelteni a figyelmüket? Az interjú során hallgatták, ahogy leírta a munkát. Időt szánt minden kérdés megválaszolására, sőt másnap néhány további kérdésre is. Mérlegelték a fizetést és az ön által ígért juttatásokat.

Helyette mégis máshol vállaltak munkát. Míg a tendencia az, hogy a szellemi dolgozók otthonról dolgoznak, vannak, akiknek nincs ilyen lehetőségük. Ez egyre inkább a munkakultúra egyenlőtlenségének kérdése. Miért ment át az a jelölt valahová máshová dolgozni? Az Ön által kínált fizetés versenyképes volt. Maga a munka sem lógott ki a sorból. Az órák nem voltak szokatlanok. A munkakultúrához volt köze. Munkaerőhiányban a munkakultúra minden eddiginél fontosabb. A gyártók előtt nehéz út áll. A munkahelyi kultúra a személyes jólétről szól. A millenniumi és Z generációs munkavállalók, akik minden előttük álló nemzedéknél jobban értékelik a kultúrát és a munka-magánélet egyensúlyát, olyan munkakultúrát keresnek, amelyet nehéz kínálni a gyártóknak.

Tehát hogyan építhet ki egy nagyszerű munkakultúrát a gyártóüzemében? Nemcsak új munkatársakat vonzhat, hanem megtartja majd jelenlegi értékes alkalmazottait is. Az empátia és a tisztelet nem kerül semmibe, de felbecsülhetetlen értékű. Ez amolyan semmiségnek tűnik, de ez a kettő a nagyszerű munkakultúra alapja. Az alkalmazottak azt akarják, hogy megbecsülve érezzék magukat. Hogyan érje el, hogy ez így legyen?  Az embereknek van életük a munkán kívül. Ha valami történik az életben, valami váratlan, akkor elvárja, hogy mások megértsék, és megpróbálnak engedményeket elérni. Tegye ugyanezt az alkalmazottakkal is. Legyen tisztelettudó és mutasson empátiát, még akkor is, ha személyesen nem tud azonosulni azzal, amin keresztülmennek, vagy nem érti meg.

Vélemény, hozzászólás?