Hogy zajlik egy panel lakás teljes felújítása?

Napjainkban egyre többen választják lakóhelyül a kisebb méretű lakásokat és a panel ismét rendkívül népszerű alternatívává vált. Nem csoda, hiszen aránylag alacsony vételárral bír, fenntartása pedig alapvetően egyszerűen megoldható.

Ám mi a helyzet akkor, ha egy olyan példányt néztünk ki magunknak, amin szinte mindent ki kell majd cserélnünk? Hogyan zajlik egy panel lakás teljes felújítása és mik azok a szempontok, amikre feltétlenül ügyelnünk kell annak érdekében, hogy ne jelentsen kellemetlenséggel teli kihívást ez a folyamat? Nos elsőként még a vásárlást megelőzően érdemes egy teljes körű állapotfelmérést végeztetnünk. Ennek célja legfőképp azoknak a területeknek a feltárása, amelyek nem láthatók, így az elektromos vezetékek, vízcsövek ellenőrzése történik ilyenkor. Tudniillik ha ezek közül mindent cserélni kell, az komoly bontási munkálatokkal és természetesen tetemes extraköltséggel is jár. Ezt a lépést tehát soha ne spóroljuk el, mert a későbbiekben ez sokszorosan visszaüthet.

Amennyiben úgy döntünk, hogy belevágunk, akkor mindenképpen készítsünk egy mindenre kiterjedő, alapos tervet. Tartsuk szem előtt, hogy teljes körű felújításnál érdemes a járófelület, csempe cseréjét is megejteni, még akkor is, ha egyes helyiségekben ez akár rá is érne pár évet. Erre azért van szükség, mert a renoválást követő időszakban nem valószínű, hogy nekilátnánk a bontásnak, hiszen az rengeteg porral és kényelmetlenséggel jár. Ugyancsak gondoljuk meg, melyik helyiségbe milyen padlót szeretnénk. Tervezzünk hosszú távra és a fő szempont mindig a tartósság legyen. Kardinális jelentőséggel bír az is, hogy kizárólag azokat a munkákat végezzük el saját kezűleg, amihez mind a tapasztalatunk, mind a szükséges szerszámok a rendelkezésünkre állnak. Egyéb esetben a panel lakás felújítását bízzuk inkább profi szakemberekre.