Gyermekláncfű nem csak a gyermekeknek

Ki ne ismerné a pitypangot? És gyermekkorában ki ne játszott volna annak a magállapotában lévő ernyőivel? De a nyakláncfűzés is állandó elfoglaltsága szokott lenni a gyerekeknek ebből a népszerű növényből.

Hívjuk hát bár pitypangnak, bár gyermekláncfűnek vagy bármi egyébnek (ugyanis a pitypangnak igen sok elnevezése létezik), az biztos, hogy mindenki tudja, hogy egy sárgavirágú növényről van szó, amely a legtöbb udvarban, füves területen megtalálható. A gyermekláncfű felhasználása igen sokrétű. Messzemenően nem csupán játékként tekinthetünk rá. Talán már eléggé elterjedt a köztudatban, hogy a pitypang nagyon finom rágcsálnivaló is lehet. Még virágtalan, fiatal levelei ehetőek, és salátába téve igazán ízletesek is. De akár főzelék is készíthető belőle. De akár a kávé is helyettesíthető vele. Ennek céljából a gyökerét szárítják és aprítják. De nemcsak az ízlelőbimbóinknak kedveskedhetünk a gyermekláncfű fogyasztásával, ugyanis számos jótékony hatással is rendelkezik ez a széles körben ismert növény.

Például növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Sőt, enyhe hashajtóként vagy vizelethajtóként is alkalmazható. Mindemellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Serkenti a máj és a vesék működését, de epebántalmak esetén is használható. Zsíranyagcsere-problémák esetén is jótékony hatással van a szervezetre. Oldja a koleszterint, csökkenti a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek is erősen ajánlott. Mindezen pozitív tulajdonsága annak köszönhető, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz úgy, mint a béta-karotin, C-, B1-, B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium és a foszfor. Érdemes tehát nem figyelmen kívül hagyni a pitypangot, és nem csak a gyerekek játékának meghagyni. Fogyasszuk inkább bátran, és legyünk egészségesek, amennyire csak lehet!

Vélemény, hozzászólás?