Feledékeny vagy? Így tehetsz ellene!

A feledékenység az egyik legbosszantóbb tulajdonság, ráadásul legtöbbször nem is a környezetünkben élők életét keseríti meg igazán, hanem a saját magunkét.

Persze rendkívül kellemetlen, amikor például elfeledkezünk egy találkozóról és a másik fél hiába vár ránk, ám ha szétszórtak vagyunk, és a memóriánk rendszeresen cserben hagy minket, akkor annak általában mi magunk isszuk meg a levét. Hihetetlen kínos szituációkhoz vezethet, amikor a bemutatkozást követő második percben már nem emlékszünk beszélgetőpartnerünk nevére, ahogy az is roppant kínos, amikor a saját bankkártyánk PIN kódját felejtjük el, immáron sokadszorra. A jelenség hátterében legtöbbször a figyelmetlenség áll, azaz általában semmi szervi probléma nincs emögött, csupán nem arra fókuszálunk, amire kellene. Ennek az egyik leggyakoribb oka a stressz és a túlhajszolt életmód, ha ugyanis állandó rajtunka  nyomás, akkor az agyunk úgy védekezik ez ellen, hogy amikor csak lehet, takarék üzemmódba rakja saját magát. Az első lépés tehát az, hogy amennyire csak lehet, megpróbáljuk csökkenteni a ránk nehezedő feszültséget.

Ezen kívül azonban szerencsére bevethetünk olyan egyszerű trükköket, amelyek segítenek megjegyezni a fontos információkat. A neveknél – már bemutatkozáskor – nagyon fontos, hogy kizárólag a partnerre fókuszáljunk, és mondjuk vissza a nevét, ezzel ugyanis sokkal jobban rögzül az az agyunkban. Számok esetében már nehezebb a dolgunk, ugyanis azokat általában semmihez sem tudjuk kötni, ezért a legjobb módszer, ha a hagyományos mobiltelefonok billentyűzetét hívjuk segítségül. Ezeken a készülékeken minden szám mellett található pár betű, így egy számsor minden eleméhez egy betűt rendelve mindig képezhetünk egy értelmes szót – pl. a 2586 esetében az ajtó lehet a szavunk – amit sokkal könnyebben meg tudunk jegyezni. Ahhoz pedig, hogy a tennivalóinkat, találkozóinkat, programjainkat ne mulasszuk el a feledékenységünk miatt, a legjobb, ha írunk emlékeztetőket – lehetőleg azonnal -. Erre használhatunk hagyományos módszereket – papír alapon -, de akár egy alkalmazás is nagy segítség lehet.