Ezért vigyázzunk az irreális elvárásokkal

Egyre több embert érintő probléma, hogy bár alapvetően minden rendben van az életükben, mégis gyakran érzik magukat boldogtalannak, elégedetlennek. Amikor pedig ilyen helyzetben megpróbáljuk kideríteni, hogy mi állhat a háttérben, akkor saját magunknak sem tudunk megfelelő okot szolgáltatni elkeseredettségünkre.

Az igazság az, hogy gyakorta az irreális elvárások tehetnek a problémáról. Az életünk az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakult, erről pedig a közösségi médiák térnyerése is tehet. Való igaz, hogy korábban is gondot okozott ez – elsősorban a televízió hatása miatt -, ám egész másképp csapódik le az emberben az, ha számára idegeneket lát, vagy az ismerősei életét követi figyelemmel nap mint nap. Ez utóbbival ugyanis épp az a probléma, hogy legtöbbször nem a valós képet látjuk, csak egy kiragadott, jól elkapott, kiválóan megszerkesztett pillanatot, ami alapján aztán úgy érezhetjük, hogy a mi hétköznapjaink közel sem ilyen csillogóak és a saját életünk jóval szürkébb, mint a többieké.

Ez persze jó eséllyel egyáltalán nem így van, de racionálisan nézve hiába vagyunk ezzel tökéletesen tisztában, az agyunk egész másképp reagál. Hosszú távon pedig mi is ezeket a tökéletes pillanatokat szeretnénk elérni, csakhogy állandó jelleggel. Ez pedig gyakorlatilag lehetetlen, azaz olyan irreális elvárásokat támasztunk, amiknek képtelenség megfelelni. Legyen szó a nyaralásokról, vagy a családi idillről – tulajdonképpen mindegy is, hogy milyen témát nézünk -, a szürke hétköznapok és a izgalommentes időszakok mindenki életének a részét képezik. Ez így van rendjén, csupán ezeket kevésbé osztják meg az emberek. Hogy az ebből fakadó problémákat elkerüljük, érdemes tudatosan – és szigorúan – szabályozni a közösségi média használatát, ahogy a televízió – főképp a bulvár – nyomon követését is. Helyette inkább beszélgessünk, társasjátékozzunk, olvassunk. Építsük fel a saját lelki békénket és őrizzük meg azt, hisz ez a hosszú boldogság titka.