Ezért nem szabad túl sokat rágódni a hibáinkon

Ahogy a bölcs mondás is tartja, folyamatosan aggódni olyan, mint állandóan esernyőt tartani a fejünk fölé, azt várva, hogy majd elered az eső. Előbb-utóbb valószínűleg persze bekövetkezik, de addig is meglehetősen kényelmetlenné teszi a mindennapokat.

Ugyanakkor, ahogy a rágódásnak, úgy az aggódásnak is megvannak a pozitív hatásai, ugyanis mindkettő segít feldolgozni a megélt eseményeket, illetve az érzelmeinket. A kettő közti különbség egyszerűen definiálható: míg az aggodalom szinte mindig valamilyen – még be nem következett – jövőbeni esemény felé irányul, addig a rágódás ennek épp az ellenkezője, és célpontja egy múltbeli történés, amin már átestünk. Lehet ez egy elbukott vizsga, egy fájdalmas szakítás, vagy akár egy munkahelyi vita, tulajdonképpen mindegy, a közös pont általában az, hogy ez egy negatív behatás, amit már átéltünk.

Mivel a múltbéli traumákat – még akkor is, ha kicsik – fel kell dolgozni, ezért a megfelelő mértékű rágódás – vagy, ahogy a köznyelv mondja: emésztés – tulajdonképpen hasznos folyamat, így ugyanis helyére kerülnek a dolgok,  és képesek leszünk lezárni magunkban a történéseket. Sajnos azonban, ahogy az aggódást, úgy ezt is könnyedén túlzásba lehet vinni, aminek hosszú távon nagyon káros következményei lehetnek. Ha ez a folyamat kórossá válik, akkor az nem ritkán pótcselekvésekhez vezethet, ennek a legfőbb oka pedig az, hogy képtelenek vagyunk kilépni abból az ördögi körből, hogy a már megtörtént eseményt problémaként nézzük. Nem igényel különösebb magyarázatot, hogy ami már megtörtént, azon változtatni nem lehet, ennélfogva amíg úgy gondolkodunk, mintha lehetne, addig képtelenek leszünk megnyugvást találni. Ahhoz, hogy le tudjuk zárni magunkban ezt, az kell, hogy megoldáskereső üzemmódba kapcsolunk, és levonjuk a megfelelő következtetéseket. Ez megfelelő önismerettel – amiben egy szakember rengeteget segíthet – nem egy lehetetlen feladat, a cél pedig ilyenkor az, hogy tanuljunk a történtekből és világossá váljon számunkra, hogy min kell változtatni, és hogyan kerülhetjük el, hogy legközelebb is ugyanabba a hibába essünk. Ha azt észleljük magunkon, hogy túl sokat rágódunk, és ennek már hatása van a mindennapi életünkre, akkor kérjük szakember segítségét, ugyanis megfelelő terápiákkal nagyon gyorsan hatásos eredményeket lehet elérni.