Ezért nem jó, ha mindig másokat hibáztatunk a rossz dolgokért

Az élet folyamatosan tartogat nehézségeket, ezek közül némelyiket könnyedén le lehet gyűrni, ám vannak olyanok is, amelyek igencsak próbára teszik az ember türelmét, kitartását és életszemléletét is.

Az elénk gördülő akadályokra nagyon sokféleképpen lehet reagálni. Van, aki pozitív tud maradni, és ahelyett, hogy kétségbe esne – vagy lefagyna – egyből a megoldásokat keresi. Ezzel szemben vannak olyanok, akiket teljesen maga alá tudnak gyűrni a legkisebb gondok is, és számukra egy-egy nem várt hétköznapi feladat is hatalmas stresszt okoz. A felnőtt lét egyik legnehezebb velejárója ez, amire nem igazán készít fel minket egyik iskola sem. Ezért aztán saját magunknak kell megtanulni kezelni azt, hogy az élet egy soha véget nem érő problémahalmaz, amelyben ugyan néha vannak jóleső szünetek, de ezek sajnos nem tartanak túl sokáig. Bárhogy is legyen azonban, előbb-utóbb az emberek többsége rájön, hogy milyen módszerre tud úrrá lenni a káoszon. Vannak azonban olyan beállítottságú egyének is, akik mindig valaki – vagy valami – másban keresik a hibát ilyenkor.

Bizonyára mind ismerünk ilyen embert, ő az, aki bármilyen munkahelyi, vagy magánéleti gond esetében azonnal lerázza magáról a felelősség minden formáját, és ezernyi magyarázattal tud szolgálni arra, hogy ő mi mindent csinált jól, miközben a másik, a főnök, a párja, az időjárás, vagy épp a gazdasági helyzet tehet mindenről. Ha ebből most esetleg magunkra ismertünk, akkor sincs nagy baj, tartsuk észben, hogy ezen tudunk változtatni, mindössze annyit kell tennünk, hogy elkezdjük más szemszögből vizsgálni a dolgokat. Annak ugyanis, hogy mindig, mindenért másokat hibáztatunk, általában az az oka, hogy nem rendelkezünk kellő önismerettel, emiatt pedig nem látjuk be, hogy bizony mi sem vagyunk tökéletesek, és időnként hibázunk. Túl azon, hogy ez meglehetősen káros – hosszú távon a körülöttünk élők számára is -, nem is igazán vezet eredményre, hisz olyan okokat keresünk a helyzetünkre, amelyek nem valósak. Ehelyett azonban foglalkozzunk önismerettel, kérjük ki hozzánk közel álló emberek véleményét, és ha szükséges, akkor kérjük szakember segítségét, mert ezzel mindenki életét könnyebbé tehetjük.