Ezért ne hagyj mindent az utolsó pillanatra

Kétféle ember létezik, ha az időbeosztásról van szó. Van, aki úgy gondolkodik, hogy minél előbb letudja a feladatait, és utána már nem kell a határidőkkel foglalkoznia, nem kell észben tartania a kötelezettségeit, hanem helyette nyugodtan foglalkozhat azzal, amivel csak szeretne.

Ezzel szemben rengetegen ennek a fordítottja szerint élik a mindennapjaikat. Amit csak lehet az utolsó pillanatra hagynak, és aztán épphogy sikerül befejezni ezeket a dolgokat, és ez bizony sokszor rengeteg stresszel és feszültséggel jár. Emiatt aztán meg is fogadják maguknak, hogy a legközelebb már nem halogatnak, ám ez a legritkább esetekben jön csak össze. Kétségtelen ugyanis, hogy a tologatásnak és az utolsó pillanatos munkának megvan a maga előnye, bizonyos esetekben. A szűkös határidő miatt ilyenkor hajlamosabbak vagyunk sokkal koncentráltabban nekilátni a feladatnak és mivel tudjuk, hogy mennyire nincs lehetőség a totojázásra, ezért akaratlanul is hatékonyabbá válunk.

Hogy ez a jelenség kinél lép fel, és kinél nem, azt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, ugyanis bőven vannak olyanok, akikre épp ellenkezőleg hat a kényszeredett sietség, és zavarttá, szétszórttá, pánikolóssá válnak tőle. Míg azonban a feladatoknál akár jól is kijöhetünk abból, ha valamit az utolsó pillanatra hagyunk, vannak olyan egyéb dolgok, amiknél ez biztosan nem szerencsés. Ilyen például az ajándékvásárlás – gondoljunk csak a karácsonyi időszakra -, ahol egy rohanássá válik az utolsó nap, és jó eséllyel a felét nem kapjuk meg annak, amit szerettünk volna megvenni. Ugyanez igaz a különböző hivatalos ügyekre is, hisz sokszor szembesülünk azzal, hogy ha el szeretnénk intézni valamit, akkor annak olyan feltételei vannak, – egyéb igazolások beszerzése, másik hivatalból valamilyen papír -, ami plusz időt vesz igénybe, és ha az utolsó utáni pillanatban szánjuk csak rá magunkat az ügyintézésre, akkor könnyen előfordulhat, hogy kicsúszunk a határidőből. Ezért aztán inkább essünk túl mihamarabb a tennivalókon, és utána élvezzük ki a megmaradt szabadidőt, hisz sokkal kevesebb stresszel jár, mintha fordítva csináltuk volna.