Ezért érdemes utazni

Sokan nem szeretnek utazni, bár ennek persze különböző okai vannak. Van, aki inkább másra költi megspórolt pénzét, van, aki a nyaralással járó különböző nyűgöket próbálja meg elkerülni és persze van, akinek az a valódi pihenés, ha otthon szundikálhat végre a kényelmes kanapéján.

Pedig nem véletlenül mondják, hogy az utazásnál nagyobb élmény nem igazán létezik és bizony a nyaralás számtalan pozitív tulajdonsággal bír azon túl, hogy egy-egy helyszín meglátogatásával lehúzhatunk egy tételt a bakancslistánkról. Az első és talán legfontosabb érv az utazás mellett az az új emberek megismerése. Ehhez persze szerencsés a szervezett utak helyett inkább hátizsákos kalandban gondolkozni, de tény, hogy idegen országok vendégszerető házigazdái olyan élményeket és tapasztalatokat adhatnak, amelyet itthon, a komfortzónánkban esélyünk sincs megismerni. Emellett pedig személyesen megtapasztalni egy, a miénktől teljesen eltérő kultúrát egészen más élmény élőben, mint egy ismeretterjesztő csatorna műsorából.

Talán kissé fellengzősnek, vagy költőinek hangozhat, de azt hiszem azok, akik rendszeresen járják a világot, egyet fognak érteni a következő érvvel, miszerint sosem érzed magad annyira szabadnak, mint valahol a világ egy addig ismeretlen pontján. Arról nem is beszélve, hogy könnyen lehet, hogy egy ilyen út során fogod megtalálni azt az országot, ahol a jövődet töltöd majd, hisz már rég nem olyan korban élünk, ahol röghöz lennénk kötve. És még ha nem is költözünk el egy távoli pontra, minden útból tanulunk valamit. Akár csak pár kifejezést egy addig teljesen ismeretlen nyelvből, vagy egy ízletes receptet, annyi biztos, hogy tudásban gazdagabban térünk majd haza. Apropó ételek: ugyan rengeteg speciális étterem van itthon is, az igazi autentikus ízeket csak ott kóstolhatjuk, ahol azok megszülettek. Ha másért nem is, már azért megéri utazni, hogy végig kóstoljuk a helyi specialitásokat.

Vélemény, hozzászólás?