Ezért ennyire fontos az önismeret

Bár az embert általában körülveszik a szerettei, legtöbben teljesen biztosak vagyunk abban, hogy saját magunkat ismerjük a legjobban. Ahogy a mondás is tartja, mindenkinek három arca van. Egy, amit a külvilágnak mutatunk, egy amit a hozzánk közel állók látnak, és egy, amit csak és kizárólag mi ismerünk. Ez utóbbi a valódi, teljes énünk.

De vajon tényleg tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy kik is vagyunk valójában? Noha erre a kérdésre sokan hezitálás nélkül rávágják, hogy természetesen igen, mégis zavarba jönnek egy állásinterjún, amikor elhangzik egy olyan kérdés, hogy mondjunk öt olyan tulajdonságot, ami jellemző ránk, vagy meséljünk arról, hogy hogyan képzeljük el a jövőnket három-öt év múlva. Ilyenkor aztán rádöbbenünk, hogy talán nem is ismerjük magunkat olyan jól, mint ahogy azt addig gondoltuk volna. Ez persze nem azért gond, mert épp ott az interjú alatt elpirulunk, és esetleg hebegünk-habogunk valamit, hanem azért, mert ahhoz, hogy boldogok – vagy ha úgy tetszik kiegyensúlyozottak – lehessünk, elengedhetetlen a megfelelő önismeret.

Ha ugyanis nem tudjuk, hogy kik is vagyunk, akkor azzal sem vagyunk tisztában, hogy mi az, amit igazán szeretnénk az élet különböző területein. Ha nem vagyunk tisztában az érzéseinkkel, akkor a párkapcsolataink – de alapvetően az összes kapcsolatunk – megsínyli ezt idővel, hisz nincs egy éles kép a fejünkben arról, hogy milyennek is képzeljük a párunkat, vagy hogy milyen barátokkal szeretnénk körbevenni magunkat. A karrier esetében ez még inkább szembeötlő problémákat okozhat. Kellő önismeret nélkül ugyanis hajlamosak vagyunk csak sodródni az árral, és beérni valami közepessel, hisz igazán nem is tudjuk, hogy milyen területen tudnánk igazán kiteljesedni. Idővel pedig megtanuljuk elfogadni ezt az állapotot, ezért természetessé válik, hogy sosem vagyunk igazán elégedettek és boldogok. Emiatt aztán nem is gondolkodunk azon, hogy mi lehet ennek az oka, hisz szinte már észre sem vesszük, hogy valami nincs rendben. A megoldás az, hogy tudatosan teszünk azért, hogy megismerjük saját magunkat. Meditációval, különböző csoportos terápiákkal hatalmas eredményeket lehet elérni igen rövid idő alatt, így aztán nem kérdés, hogy érdemes erre nagy hangsúlyt fektetni.