Ezek lehetnek a szívroham jelei, figyeljünk oda rájuk!

Kevesen tudják, de ha időben észleljük a – kezdődő – szívroham tüneteit, és már a valódi gond megjelenése előtt segítséget kérünk, akkor jó esélyünk van arra, hogy a szakemberek megakadályozzák a szívkatasztrófát.

Sajnos – elsősorban – az életmódnak köszönhetően a férfiakat sokkal gyakrabban éri szívroham, mint a nőket. A megfeszített munkatempó, a stresszes mindennapok, a dohányzás, a vérnyomás problémák és az egészségtelen – főképp nehéz ételekből álló – étkezés mind-mind hatalmas rizikófaktor. Az, hogy a baj bekövetkezte minél kisebb katasztrófát jelentsen, elsősorban azon múlik, hogy milyen gyorsan észleljük a tüneteket és hogy mennyi idő telik el, míg szakavatott kezekbe kerülünk. Emiatt aztán nagyon fontos, hogy tudjuk, mik azok a jelek, amelyek infarktusra utalnak. Férfiak esetében ezek a tünetek általában sokkal erőteljesebbek, emiatt a nőknél sokkal nagyobb annak a veszélye, hogy a rosszullétet valami komolytalanabb probléma forrásának tekintik.

Általánosságban elmondható, hogy az infarktust sok esetben megelőzi egy gyengeséggel járó rosszullét, amely mellé párosulhat a mellkasban szorító érzés – ez kisugározhat a vállba, karba is -, verejtékezés, légszomj és szédülés. Sajnos azonban nem ritkák azok az esetek sem, amikor a súlyos tünetek elmaradnak – ez az úgynevezett csendes infarktus – és a szívroham úgy zajlik le, hogy arról az érintett nem is szerez tudomást. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk el szűrővizsgálatra és ne felejtsük el, hogy minden infarktus egyedi. Ha nem is észleljük magunkon a tipikus jeleket, de az ösztöneink azt súgják, hogy valami nagyon nincs rendben – például ok nélkül fáradtak vagyunk, vagy verejtékezünk -, akkor ne habozzunk, és azonnal kérjünk orvosi segítséget, mert a késlekedés akár az életünkbe is kerülhet.