Az Indiai könnycsepp vagy az Indiai-óceán gyöngye Srí Lanka beceneveinek egyike, de a gyönyörű nemzet pontosabb leírása lehetne a rizs és a curry szigete. A Srí Lanka-i konyha a helyi gyümölcsök, például a kókuszdió és a kenyérfa, a tenger gyümölcsei és a fűszerek arzenáljának liberális felhasználásával tartalmaz hihetetlen ételeket. Itt van néhány, amit nem szabad kihagyni.
Hal ambul thiyal (savanyú halas curry): a tenger gyümölcsei fontos szerepet játszanak a Srí Lanka-i konyhában. A hal ambul thiyal (savanyú halas curry) a rendelkezésre álló sokféle halas curry egyik legkedveltebb fajtája. A halakat, például a tonhalat kockára darabolják, majd fűszerek keverékében pirítják meg, beleértve a fekete borsot, a fahéjat, a kurkumát, a fokhagymát, a pandant és a curry leveleket. Talán a legfontosabb összetevő a szárított goraka, egy kis gyümölcs, amely felelős a halak savanyú ízének biztosításáért.
Kottu: A Srí Lanka-i piacon zajló forgalom és zaj miatt valószínűleg hallani fogja a fém csattogását, erről ismerheti fel, hogy a kottu nincs messze. A Kottu Sri Lanka hamburgere – mindenki kedvenc gyorsétele, amikor valami finomra és zsírosra vágynak az emberek. Rántott rizsre emlékeztet, de a rizs helyett, a godamba roti néven ismert roti (lapos, ropogós kenyér) használatával készül. A Kottu-t fűszeres currymártással tálalják, amelyet kanalanként is felhasználhat, vagy az egész tányérra öntheti. Kukul mas curry (csirke curry): Könnyen elkészíthető, a csirke curry egy általános étel Srí Lankában. A régiótól és az ízlés preferenciáitól függően sokféle változata van. Az olyan fűszereket, mint például édesköménymag, kardamom, szegfűszeg és fahéjrúd, forró olajban pirítják, mielőtt csirkével és olyan fűszerekkel kombinálják, mint a chilipor, currypor, kurkuma, pandan levelek, citromfű és a currylevelek.