Ételek, amik segítenek a koncentrálásban

Ha már próbáltad kávéval vagy energiaitalokkal ébren és éberen tartani magad, tudod, hogy milyen mellékhatásokat okozhatnak és néha túlzottan felpörgetnek. Jó hír viszont, hogy vannak olyan ételek, amikkel könnyebben túlélheted a délutáni holtszezont az irodában, ráadásul még egészségesek is.

Ha elég vasat viszel be a szervezetedbe, nemcsak az energiaszinted fog megnőni, de szellemileg is felélénkülsz. Egy tanulmány szerint azoknál, akik fehérjében gazdag ételeket ebédeltek, mint a marha, a csirke vagy a sajt, a vasszint emelkedését, a memória javulását és a koncentráció fokozódását tapasztalták.

A cékla levéről mostanában sokat hallani erős antioxidáns hatása miatt. Nemrég azonban arra is fény derült, hogy nemcsak időszakosan javítja az agyműködést, de hosszútávon akár az időskori szellemi hanyatlást is képes megelőzni. Mivel tágítja a vérereket, javítja a keringést, ezzel segíti elő a fókuszálást.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak a legfontosabb táplálékok az agy számára. Egy kísérletben a memória jelentős javulását tapasztalták azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak zsíros halakat. A makréla, a lazac, a szardínia mind nagy mennyiségben tartalmaznak hasznos omega zsírsavakat, ezért érdemes őket beilleszteni étrendünkbe. A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása az avokádó, ami a tesztek szerint elfogyasztása után már 15 perccel éreztette hatását a szellemi teljesítmény növelésében.

Vélemény, hozzászólás?