Egyszerűen kialakítható az otthoni játszótér

A kisgyerekeket bizony egyáltalán nem egyszerű huzamosabb ideig lefoglalni, ráadásul minél nagyobbak, ez a feladat annál komolyabb kihívást jelenthet. Különösképp, ha azt szeretnénk, hogy eleget mozogjanak, hiszen nincs mindig lehetőség arra, hogy valamilyen kültéri programot szervezzünk számukra.

Szerencsére némi tervezéssel kitűnő otthoni játszóteret alakíthatunk ki. Amennyiben családi házban élünk és van egy kisebb udvarunk, rendkívül egyszerű lesz a dolgunk. Gyakorta felmerül problémaként, miszerint ez egy túlságosan költséges beruházás, ám ha alaposan utánajárunk a lehetőségeinknek, akkor roppant költséghatékonyak lehetünk. Vannak olyan kiegészítők, amik alapvető elemei az otthoni játszótereknek is. Természetesen mindig figyelembe kell venni a gyerekek igényeit is, hiszen megeshet, hogy a kicsik egész mással játszanának szívesen, mint amire mi gondoltunk. Egy nagyobb csúszda, mászóka és persze a hinta azonban mindig remek ötlet, ezek ugyanis hosszú ideig tartó elfoglaltságot jelenthetnek.

Ami már sokkal inkább megfontolandó, az a homokozó. Noha ez az egyik legegyszerűbben kialakítható része az otthoni játszótérnek – és nem mellesleg fillérekből összehozható -, mégis alaposan mérlegeljünk, mielőtt mellette határoznánk. Ennek több oka is van. Egyrészt a homokozót időről időre karban kell tartani. A tisztítás mellett évente ajánlott cserélni is a homokot, főképp, ha nem rendelkezik hermetikusan záródó tetővel. Azt se felejtsük el, miszerint rengeteg szennyeződéssel jár, amit a gyerekek szét is fognak hordani, elég nagy távolságba. Végül pedig tartsuk szem előtt, hogy ha nem használják, akkor csak a gond van vele, ráadásul meglehetősen nagy helyet is foglal. Bizonyosodjunk meg tehát arról, hogy biztosan sikere lesz, mielőtt még megvásárolnánk.