Egy új polipfaj első leírása

A Bonni Egyetem evolúciós biológusa egy új polipfajt hozott napvilágra több mint 4000 méteres mélységből a Csendes-óceán északi részén. A szenzációs felfedezés néhány évvel ezelőtt hullámokat vert a médiában.

A bonni kutatók most közzétették a fajleírást és az állatot amelyet „Emperor dumbo” (Grimpoteuthis imperator) névre keresztelték. Ugyanolyan szokatlan, mint a kutatók megközelítése: az új faj leírása érdekében nem a ritka lényt boncolgatták, hanem roncsolásmentes képalkotó technikákat alkalmaztak. Az eredményeket most a BMC Biology folyóiratban tették közzé. 2016 nyarán Dr. Alexander Ziegler, a Bonni Egyetem Evolúciós Biológiai és Ökológiai Intézetéből több hónapot töltött a Csendes-óceán északi részén, a SONNE kutatóhajó fedélzetén. A legénység körülbelül 150 alkalommal engedte le az acélkosarat a tengerfenékre, hogy megszerezze a sziklákat, üledékeket és élőlényeket. Különösen egy organizmus váltott ki médiacirkuszt: egy dumbo polip. A körülbelül 30 centiméter nagyságú állatot több mint 4000 méter mély vizekben találták meg. A polipot azonban nem sikerült életben tartani: „A mélytengeri organizmus nincs alkalmazkodva az óceán felszínének környezeti viszonyaihoz” – magyarázza Ziegler.

A Dumbo polipok a mélytengeri lakó polipok csoportja, amely 45 fajt tartalmaz. A név az azonos nevű Walt Disney-film repülő elefántjára épül, akit szokatlanul nagy fülei miatt csúfolnak – a dumbo polipok uszonyai, amelyek a fejük oldalán vannak, hasonlítanak ezekre az elefánt fülekre. A SONNE dumbója azonban jelentősen eltért az ismert polipfajoktól. „Rögtön világos volt számomra, hogy valami nagyon különlegeset fogtunk” – számol be a biológus. Tehát Ziegler azonnal lefényképezte a szokatlan állatot, egy kis szövetmintát vett a DNS-elemzéshez, majd a polipot formalinban tartósította.

Vélemény, hozzászólás?