A zsírszövetben nagymértékben expresszálódó fehérjével kapcsolatos váratlan eredményekkel a Scripps Research tudósai megnyitották az ajtót az elhízás és az anyagcsere megértésében.
Felfedezésük, amely november 20-án jelent meg a Nature folyóiratban, új megközelítéseket eredményezhet az elhízás és potenciálisan sok más betegség kezelésére. A PGRMC2 néven ismert fehérjét a múltban nem vizsgálták kiterjedten. Röviden a „2. progeszteron receptor membrán komponense” amelyet kimutattak a méhben, a májban és a test több területén. Enrique Saez laboratóriuma azonban azt látta, hogy a zsírszövetben – különösen a barna zsírokban – a legszélesebb körben fordul elő, ez az a zsír, ami az ételt melegen tartja, hogy fenntartsa a testhőmérsékletet. A csapat arra jutott, hogy a PGRMC2 kötődik és elenged egy esszenciális molekulát, az úgynevezett hemet. Nemrégiben rájöttek, hogy a növényi alapú Impossible Burger ízesítésében a hem sokkal jelentősebb szerepet tölt be a testben. A vas tartalmú molekulák a sejteken belül mozognak, és lehetővé teszik a létfontosságú életfolyamatokat, mint például a sejtek légzését, a sejtek proliferációját, a sejthalált és a cirkadián ritmusokat.
Biokémiai technikák és a sejtekben alkalmazott fejlett vizsgálatok alkalmazásával Saez és csapata úgy találta, hogy a PGRMC2 a sejt mitokondriumait a sejtmagba szállítja, ahol ez segíti a fontos folyamatok elvégzését és egyéb funkciókat. Védelem nélkül ez reakcióba lép – és elpusztítja – az összes útját. „A hem jelentősége több folyamatban már régóta ismert” – mondja Saez, a Molekuláris Orvostudományi Tanszék egyetemi docense. „De azt is tudtuk, hogy a hem mérgező a körülötte lévő sejtekre, és valamiféle átváltási útvonalat igényel. Mostanáig sok hipotézis volt, de a fehérjéket, amelyek forgalmazzák a hemet, nem azonosították.” Ez a protein az anyagcserében fontos szerepet játszhat.