Egy jól megtervezett reggeli rutin nagyon sokat segít

Noha sokan talán nem is gondolnák, de az ébredés utáni időszak nagyban befolyásolja az egész napunkat és tudatos hozzáállással bizony elkerülhetők a bal lábbal felkelős, rosszkedvvel átitatott időszakok. Szakértől már igen régóta hangoztatják, mennyire fontos, pontosan mit is csinálunk az első egy órában, ám erre jellemzően csak akkor döbbenünk rá, amikor elkezdünk odafigyelni egy rendszer kialakítására.

Sajnos a reggeli rutin amilyen hasznos, eleinte legalább annyira kellemetlen is, hiszen félálomban sokkal inkább hajlamosabbak vagyunk csak azt csinálni, ami a legkevésbé esik a nehezünkre. Ez azonban hosszú távon túlságosan is kényelmessé tehet minket, ami azt eredményezi, hogy a nap további részében sem lesz kellő lendületünk a feladataink elvégzéséhez. Szerencsére a megfelelő reggeli rutin kialakítása lépésről lépésre is történhet, így nincs szükség drasztikus változtatásokra. A specialisták javaslatai alapján az első lépés egy 5-10 perces én-idő közbeiktatása legyen. Ennek során nyugodt körülmények közt át tudjuk gondolni a napunkat, megtervezve a legfontosabb lépéseket.

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban fókuszáljunk a pozitív dolgokra. A reggeli rutin ezen részében az előttünk álló feladatok rendszerezése a cél, nem a várható, vagy hosszabb távlatokra érvényes problémák megoldása. A lelki egyensúly megteremtésében a meditálás és a jóga is rengeteget segíthet, ám kétségtelen, hogy ezek nem válnak be mindenkinél. Feltétlenül ajánlatos tenni egy próbát, hiszen ha sikeresen tudjuk alkalmazni valamelyik technikát, azzal egy igen hatásos eszköz lesz a kezünkben. Ugyanígy sokaknál a testmozgás válik be, mint a reggeli rutin elhagyhatatlan eleme. Természetesen ezekre a tevékenységekre kellő időt kell szánnunk, ezért korábban kell felkelnünk, ám hosszú távon ez is pozitívan hat a produktivitásunkra és a mentális egészségünkre.