Egy bálacsomagoló gép használatával sokkal hatékonyabb lehet a munkavégzés

Ahhoz, hogy termelőként a felmerülő igényeket egész évben ki tudjuk szolgálni, valamint állattartóként a téli időszakban se jelentsen problémát a jószágok ellátása, a szálastakarmányok megfelelő tárolása elengedhetetlen feladat. Ez azonban nem mindig egyszerű, hiszen az csak ideális körülmények közt tartható el, ennek során pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő páratartalomra.

A legkézenfekvőbb megoldást a bálacsomagoló gép használata jelenti. Ezek a masinák napjainkban már olyan elterjedtnek számítanak, hogy talán nem is gondolnánk, miszerint alig 40 évvel ezelőtt kezdtek csak megjelenni a gazdaságokban, akkor is inkább az észak-európai régióban. Tudniillik a skandináv területeken és Nagy-Britanniában jóval nedvesebb az időjárás, ez pedig kifejezetten árt a takarmányok eltarthatóságának. A bálacsomagoló által hermetikusan lezárt egységek páratartalma állandó – nagyjából 70 százalék környéki -, ezzel pedig elkerülhető a penészesedésből, illetve rohadásból származó veszteség.

Ugyanakkor egy bálacsomagoló igen komoly beruházásnak tekinthető, noha a bekerülési költség erőteljesen függ attól, milyen típus mellett tesszük le a voksunkat. Ezért aztán mielőtt még a vásárlás mellett határoznánk, nagyon alaposan át kell gondolnunk, milyen kivitel az, amivel a leghatékonyabban elérhetjük a kívánt eredményt. Elsőként azt kell meghatározni, önálló bálacsomagoló lesz-e a jó választás, avagy olyan masinát kell vennünk, ami egyben a bálázás folyamatát is elvégzi. Fontos kérdés még a bála geometriai alakja is, valamint a gép meghajtása is. Egyáltalán nem mindegy az sem, a meglévő eszközeink mellé épp a traktorra függeszthető, vagy a hidrosztatikus meghajtással rendelkező változat az ideális-e. Ezen felül még jó néhány szempontot vizsgálni kell, ezért erre a lépésre mindenképpen szánjunk elegendő időt.