Egy antibiotikum új receptje megakadályozhatja a süketséget

A gentamicin, egy széles körben alkalmazott antibiotikum tisztításának új módszere csökkenti annak kockázatát, hogy süketséget okozzon – derül ki egy Stanford Medicine által vezetett tanulmányból.

A gentamicint szerte a világon a kórházakban különféle bakteriális fertőzések kezelésére használják, beleértve az újszülöttek és más fogékony betegek fertőzését, például cisztás fibrózisban szenvedőket. Népszerű gyógyszer a fejlődő országokban, mert rendkívül hatékony és olcsó. A kutatók szerint azonban az ezzel kezelt betegek akár 20% -a is tapasztal bizonyos mértékű visszafordíthatatlan halláskárosodást. A kutatók most egy viszonylag olcsó módszert találtak az aminoglikozidoknak nevezett antibiotikumok osztályába tartozó gyógyszer biztonságosabbá tételére. Eredményeiket december 7-én tették közzé a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában.

“Ha egy gyógyszer halláskárosodást okoz, az pusztító és különösen zavaró, főleg amikor egy kisgyerekkel fordul elő, mivel a beszéd elsajátításában a hallásra támaszkodnak” – mondta Alan Cheng, a Stanfordi Orvostudományi Egyetem professzora. “Kidolgoztunk egy egyszerű módszert a gyógyszer újra fogalmazására, amelyet a lehető leghamarabb fel kell használni” – mondta a csapat. A kutatók az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz fognak fordulni, hogy javasolják a szervezet azon követelményeinek módosítását, amelyek szerint a gyógyszergyárak előállítják a gentamicint. “Jelenleg az FDA utasításai az aminoglikozidok előállítására megsüketítik az embereket” – mondta Ricci. Az amino-glikozidokat az 1950-es évek óta használják. A gyógyszereket nem kell hűtőszekrényben tárolni, ami alacsonyan tartja tárolásuk költségeit. Az új antibiotikumok ellenére használatuk továbbra is mindennapos, mivel olcsók és hatékonyak.

Vélemény, hozzászólás?