Drosera magvetés otthon

1, A megfelelő mag kiválasztása.
A magvetéshez természetesen szükségünk van egy viszonylag könnyen tartható Drosera (Harmatfű) változat magjára. Tehát válasszunk egy növényt.

A Droserákat általában három csoportba sorolják, az élőhelyüktől függően : trópusi, szubtrópusi, és mérsékeltövi Droserák.
A választást megkönnyíti, ha olyan növényt választunk ami akár egész évben a lakásban tartható, nem igényel terráriumot a növény tartása, és a magok csíráztatásához nincs szükség speciális eljárásra.

Természetesen, ha nem először próbálkozunk magvetéssel, akkor választhatunk „egzotikusabb” növényt is, mert csak elsőre tűnik bonyolultnak a terráriumépítés, vagy a magok megfelelő kezelése. Egyikhez sem kellenek drága gépek, vagy eszközök, de a kezdőknek érdemesebb elsőnek egy könnyebben csíráztatható növénnyel megpróbálkozni, mert az így átélt sikerek után nagyobb magabiztossággal vághatnak neki az „egzotikusabb” változatok szaporításának.
A legkönnyebben az alábbi változatok csíráztathatók (Dél Afrikából, Ausztráliából, ill. Dél Ázsiából származó növények) :

Drosera capensis,
Drosera binata,
Drosera capillaris,
Drosera aliciae,
Drosera venusta,
Drosera spatulata

2, A megfelelő időpont, és hely kiválasztása.

Ha a fenti növényekből választunk egyet vagy akár többet is, könnyű dolgunk lesz.
A magok elvetése az év bármely részén lehetséges, bár tavasszal vagy nyáron gyorsabban kinőnek a kis növények. Míg a téli magvetésnek azaz előnye, hogy tavaszra már kibújnak a növények, és nyárra már jókorára nőnek.

Ezeknek a növényeknek a magjai az úgynevezett „fényen csírázók” közé tartoznak, tehát nem kell betakarni a magokat az ültető közeggel, hanem egyszerűen a felszínére szórjuk a magokat és egy világos helyre tesszük a cserepet.

3, Hőmérséklet, páratartalom, ültető közeg.

A magok csírázásához 18-25 C fokot kell biztosítanunk, ültető közegnek csakis rostos mohatőzeget használjunk. Ügyeljünk a szerszámok, cserepek tisztaságára.

A cserepeket megtöltjük az előre beáztatott tőzeggel, majd enyhén lenyomkodjuk-elsimítjuk a felületét, majd rászórjuk a magokat. Az így elkészített cserepeket egy lágy vízzel telt tálcára vagy nagyobb cserépalátétre helyezzük.

A magvak csírázásához 30-90 nap szükséges, mindvégig ügyeljünk a megfelelő fény, pára és hőmérséklet fenntartására.  Nehogy kiszáradjon a tőzeg, vagy túl hideg/meleg helyen legyenek a cserepek!
Nyáron a nagyon erős napsütéstől is óvjuk a magoncokat!

4, Szétültetés

Ha a fentiek szerint járunk el, nagy valószínűséggel néhány hónap alatt szép Drosera „farm”-unk lesz. Miután a növények elérik a 2-3 cm es nagyságot, (és kicsi a cserép, vagy sok növény nőtt közel egymáshoz) óvatosan kiütjük a tőzeget a cserépből, és egy csipesszel finoman kiemeljük a növényeket majd külön-külön cserépbe ültetjük őket.

Kiknek érdemes ilyesmivel bíbelődni?

Elsősorban azoknak, akiknek van pár szabad perce (tényleg csak kevés időt igényel) és amúgy is szeretnek növényekkel foglalkozni, ültetni, kertészkedni.
De akkor is érdemes megpróbálkozni vele, ha egészen kis pénzből szeretnénk húsevő növényeket beszerezni.
Ha van a családban (kisebb)gyerek akkor nekik is kitűnő elfoglaltság, mert a gyerekek még a babszemek csírázását is szeretik megfigyelni, de a „húsevők” természetesen sokkal érdekesebbek, különlegesebbek.

Vélemény, hozzászólás?