Most miden csokoládé rajongó szeme felcsillan, hogy a csoki nem csak finom, de számos jótékony hatással is rendelkezik. A csokoládé nagyon sokáig egy Pazar kényelmi ételnek számított, ma már szinte mindenki számára elérhető. Sokszor nyúlunk csoki után stressz esetén, illetve, akkor is mikor az életünk hullámvölgye bekerül.
De vajon mennyire egészséges a csokoládé? Rögtön a legelején érdemes letisztázni, ha tábla számra nyomjuk befelé, akkor már akár hány jótékony hatással rendelkezik, biztosan nem bizonyul már egészségesnek, és a végén még a plusz kilók is felszaladnak. Ám amennyiben a mértéken pontosan betartjuk, akkor első sorban nagyon jótékonyan hathat a szívre és az érrendszeri megbetegedésekre, illetve a vérkeringésünkre is egyaránt. Ugyanis a legújabb tudományok szerint a csokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak. Vagyis ez a finomság az artériáink eltömődésnek megelőzésében segítenek.
A csokoládé még az időskori szélütés kialakulását is csökkenti, vagyis a legújabb tanulmányok szerint azoknál az embereknél, akik minden nap fogyasztanak kis mennyiségű étcsokoládét, 17 %-kal csökkent a szélütés esélye. Továbbá a csoki, nagyon gazdag ásványi anyagokban, mégpedig káliumban, cinkben és szelénben megtalálható jótékony hatással bíró anyagokat tartalmazz. Több kutatás is alátámasztja, hogy a kakaó csökkenti a rossz koleszterin szintet, illetve növeli a jó koleszterin szintjét. Ráadásul még a szépségünkre is kihatással van, hiszen a benne található flavonolok megvédi a Nap káros hatásától és táplálják azt. És most jön a legjobb tulajdonsága, hogy a mértékkel fogyasztott étcsokoládé segíti a fogyást ugyanis eltelít és csökkenti az édesség utáni sóvárgást.