Csodálatos vályogtégla épületek

A vályogot, amelyet a világ számos területén feleslegesnek tartanak, a világ más területein fő építőanyagnak tekintették. Vályog bőségesen megtalálható ezen a bolygón, amely a házak lakóit erős otthonokkal látja el. A vályogtégla szerkezetek figyelemre méltó tulajdonsága a tartósságuk, néhány vályogépület ezer évig tart.

A Taos Pueblo egy ősi lakás Új-Mexikóban, ahol a pueblói bennszülöttek körülbelül 1000 éven keresztül folyamatosan laktak. A vályogtégla házak napszárított iszaptéglából készülnek, amelyeket vályogvakolat borít. A délnyugati vályog agyagos talajból, caliche-ból készül, szalmával keverve a szilárdság növelése érdekében. A falak vastagok, és évente újra tapasztják őket, egy falusi szertartás részeként. A tetők cédrusfákból készülnek, és a lakások kívülről létra segítségével elérhetőek. Bam selyem- és pamutruhákat gyártott kereskedelem céljából. Az Irán délkeleti részén található Bam teljes egészében agyagból készült vályogtéglából és pálmafatörzsekből épült. A vastag falak 38 őrtoronnyal védték a fellegvárat, amely 6 négyzetkilométeren feküdt, és több mint 12.000 embert támogató földalatti vízcsatornákat tartalmazott. Sajnos a 2003-as bami földrengés elpusztította a város házainak több mint felét és a vályogból épített történelmi fellegvárat is.

A nehezen hozzáférhető hírnevét megszerző Timbuktu a nyugat-afrikai Maliban található. A Djinguereber mecsetet 1325-ben építették, és szokatlan külsejű minaretekkel büszkélkedhet, amelyeken kidugott faanyagok emlékeztetnek az amerikai délnyugati Viga szerkezetekre. Mivel Mali ilyen ritkán lát esőt, a vályogból és szalmából készült Djinguereber mecset fenntartja formáját és erejét az állandó napfény miatt. Csakúgy, mint a világ sok vályogépülete, ez is egyszer egy forgalmas teve által bejárt arany és só útvonalon ült.

Vélemény, hozzászólás?